Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Pražské noclehárny pro bezdomovce jsou plné, vytížena jsou denní centra

Většina pražských nocleháren, které nabízejí přespání lidem bez domova, je kvůli mrazivému počasí plná. Organizace, které pomoc potřebným poskytují, mohou navýšit kapacity pomocí takzvaných volných židlí. Vytížena jsou denní centra a některá místa navyšují zdravotnický personál.

„Momentálně máme plné obě noclehárny, které mají kapacitu 28 lůžek. Celkem jde o 56 lůžek," uvedl ředitel Centra sociálních služeb Karla Larssona Armády spásy v Praze Jan Desenský. Dodal, že přes den jsou plná i nízkoprahová denní centra, kde se mohou lidé zahřát.

Na maximum jsou využívána i denní centra pražského Centra sociálních služeb, které navýší počet zdravotníků. „Rozšiřujeme provoz o Intervenční tým, který má v posádce zdravotníka. Dále naše humanitární zařízení navštěvuje zdravotnický personál, který provádí drobná ošetření, spolupracujeme i s nemocnicemi, mediky na ulici a dalšími subjekty ze zdravotnické oblasti. Využívají se ordinace praktického lékaře partnerských organizací," sdělil ředitel CSSP Roman Béla.

V noclehárnách je podle Bély pro bezdomovce k dispozici teplý nápoj a celoročně fungují výdejny stravy. „V neposlední řadě jsou tímto vybaveny také terénní programy, které jsou mimo jiné vybaveny spacáky do mrazivého počasí a stany," řekl Béla.

Noční terénní program funguje i u Armády spásy. „Každý den objíždíme v noci město s terénním programem a v případě potřeby převezeme osoby bez domova do noclehárny nebo jim poskytneme spacák a teplý nápoj," sdělil Desenský.

„Noční terénní program je v Praze poskytován obvykle od 19 do 8 hodin. Službu vykonávají každou noc dva zaměstnanci Armády spásy, kteří objíždí autem Prahu a oslovují lidi na ulici s nabídkou přespání v některé z nocleháren. Pokud klient souhlasí a má zájem o to přečkat noc v teple, je mu místo na noclehárně zajištěno a podle situace je tam také převezen,“ doplnil Desenský v tiskové zprávě.

Jak Desenský sdělil redakci Pražské Drbny,  program volná židle, kdy lidé noc přečkají bez postele jen na židli u stolu, v tuto chvíli Armáda spásy neposkytuje, není zatím potřeba. V rámci zimních humanitárních opatření jsou podle něj zajištěny dostatečné kapacity.

Nocleženku můžete pořídit lidem bez domova už osmým rokem. V Praze jich minulý rok využili skoro osm tisíc

Armáda spásy už poosmé spustí projekt Nocleženka, v rámci kterého mohou lidé za sto korun koupit poukaz na přespání v noclehárně pro lidi bez domova. Minulý rok přispěli na třicet tisíc nocleženek po celé republice, v Praze pak bylo použito 7800.

Lidé mohou potřebným za sto korun zakoupit tzv. Nocleženky, které využijí na přespání právě v noclehárnách Armády spásy.

Kapacitu nocleháren navýšilo spolu s CSSP i hlavní město Praha. Pro bezdomovce je tak připraveno 620 lůžek a od 1. prosince je provoz denních center rozšířený. Kolik žije na území hlavního města lidí bez domova, není přesně známo. Podle odhadů a průzkumů je to několik tisícovek lidí. Část z nich nemá trvalé bydliště v Praze. Noclehárny a rozšířený provoz denních center by měly trvat do 31. března.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky Armáda spásy, Nocleženka, zima, noclehárna, poukaz, Centrum sociálních služeb

Pražské noclehárny pro bezdomovce jsou plné, vytížena jsou denní centra  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.