Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Nocleženku můžete pořídit lidem bez domova už osmým rokem. V Praze jich minulý rok využili skoro osm tisíc

Armáda spásy už poosmé spustí projekt Nocleženka, v rámci kterého mohou lidé za sto korun koupit poukaz na přespání v noclehárně pro lidi bez domova. Minulý rok přispěli na třicet tisíc nocleženek po celé republice, v Praze pak bylo použito 7800.

„Pro lidi na ulici v listopadu nastává jiná etapa života, velmi náročná, velmi nebezpečná. Jde nejen o zdraví, ale u některých z nich i o život,“ řekl na tiskové Jan František Krupa, národní ředitel sociálních služeb Armády spásy.

Lidé mohou voucher za sto korun zakoupit přes web Nocleženka. Sociální pracovníci je pak přidělí lidem v nouzi. To probíhá částečně i v terénu, rozdávají se tam papírové poukázky, další lidé přijdou rovnou na noclehárnu.

„Nocleženka pomáhá Armádě spásy pokrýt ten náklad, který nepokryje stát. Stát nám v rámci dotací pomůže se energiemi, se mzdami. Provoz včetně obnovy lůžkovin nebo potravinové pomoci, to jsou věci, které dotace neřeší,“ uvedl Krupa.

Na zimu kapacity navýší

Za rok 2022 jich lidé nakoupili celkem třicet tisíc. Nejvíc jich lidé použijí ve větších městech, v Praze to bylo 7800.

Podle průzkumů na ulici v Praze žije 3500 až 4500 osob. „Je to dost vysoké číslo a standartní kapacity, které Praha má, nedokáží momentálně každému zajistit lůžko,“ informoval Jan Desenský, ředitel Centra sociálních služeb Karla Larssona Armády spásy v Praze. Dodal, že v noclehárnách v Praze je k dispozici asi 358 lůžek. K tomu na čtyři měsíce od prosince do března zajistí dalších asi dvě stě navíc.

Armáda spásy se zúčastní i nočního terénního programu, kdy pracovníci sociálních služeb dochází od sedmi večer do osmi ráno za lidmi přímo na lavičku nebo do stanu. Nabízí převoz do noclehárny nebo péči v nočním hygienickém centru.

Podmínkou je střízlivost

To budou provozovat v Praze 10. „Tam máme možnost toho člověka dát do čištějšího stavu, aby mohl být převezen na ambulantní službu jako je zimní noclehárna,“ upřesnil Desenký.

Jak Krupa zmínil, do noclehárny nepřijímají lidi v podnapilém stavu. Při mrazivém počasí ale pravidla zmírní. „Během zimy se snažíme služby otevřít ještě nízkoprahověji než v průběhu celého roku,“ uvedl Krupa.

Nocleženku využila přes léto i Inka, kterou přítel vyhodil z bytu. Pár nocí přespávala na ulici, pak se konečně dostala do noclehárny. Teď bydlí v azylovém domě a doufá, že se zase postaví na nohy.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky Armáda spásy, Nocleženka, zima, noclehárna, poukaz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Vyborná služba,i když si myslíte že v životě vám jde všechno dobře,nikdy nevíte co se může stát a na ulici se můžete octnout na to tata!

Čtvrtek, 2. listopadu 2023, 01:21Odpovědět

Nocleženku můžete pořídit lidem bez domova už osmým rokem. V Praze jich minulý rok využili skoro osm tisíc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.