Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

VIDEO: Vánoční strom na Staroměstské náměstí šel k zemi, dřevo poslouží v sociálním zařízení

Po víc než měsíci už je Staroměstské náměstí opět bez vánočního stromku. Pracovníci Technických komunikací hlavního města ho odzdobili, vytáhli z kotvící šachty a rozřezali. Teď se budou kusy kmenu sušit a později z nich vyrobí nábytek nebo jiné prvky.

Stejně jako 28. listopadu, i dnes s dvaadvacet metrů dlouhým smrkem manévrovali pomocí jeřábu.

„Strom byl na náměstí usazen ve dvoumetrové kotvící šachtě a zajištěn prostřednictvím ocelových lan se závažími. Při deinstalaci byl kmen uchycen pomocí techniky zhruba ve dvou třetinách své výšky, vyzdvižen z kotvící šachty a následně položen,“ popsal v tiskové zprávě Tomáš Jílek, předseda představenstva Technologií hlavního města. Poté ze stromu motorovou pilou ořezali všechny větvě a kmen rozdělili na čtyřmetrové kusy. Ty pak odvezli k sušení a následnému rozřezání na fošny.

„Dřevo z vánočního smrku tradičně využijeme k výrobě venkovního nábytku nebo jiných prvků, které poslouží v některém ze sociálních zařízení hlavního města Prahy,“ uvedl radní pro oblast infrastruktury Michal Hroza (TOP 09).

Minulý rok něj žáci oborů tesař a truhlář Střední odborné školy Jarov na Praze 3 vyrobili zahradní stůl, lavice a hmyzí hotel pro Dětský domov Dolní Počernice. Předtím to zase byly mobilní zahradní květináče nebo venkovní knihobudky pro domovy seniorů.

Vánoční strom dorazil do Prahy. Od noci stojí na Staroměstském náměstí

Vánoční strom pro pražské Staroměstské náměstí dorazil do metropole už v pondělí podvečer. Od dnešní noci však zdobí Staroměstské náměstí. Převoz z okraje města do centra pracovníci kvůli rozměrům stromu naplánovali na noční hodiny. Smrk ztepilý,...

Ještě před samotnou deinstalací strom odzdobili, celkem deset lidí sundalo víc než tři sta plastových koulí, šedestá světelných hvězd, dvoumetrovou světelnou špici a víc než třináct kilometrů světelných řetězů.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky smrk, Technologie hlavního města, jeřáb, ozdoby, dřevo, výroba

VIDEO: Vánoční strom na Staroměstské náměstí šel k zemi, dřevo poslouží v sociálním zařízení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.