Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Vánoční strom dorazil do Prahy. Od noci stojí na Staroměstském náměstí

Vánoční strom pro pražské Staroměstské náměstí dorazil do metropole už v pondělí podvečer. Od dnešní noci však zdobí Staroměstské náměstí. Převoz z okraje města do centra pracovníci kvůli rozměrům stromu naplánovali na noční hodiny. Smrk ztepilý, který letos pochází z Českolipska, pracovníci postavili a ukotvili na Staroměstském náměstí v úterý brzy ráno.

Strom dorazil na Staroměstské náměstí po půlnoci

Strom, který měří 22 metrů a váží 4,7 tuny, vyrostl na soukromé zahradě v Pertolticích pod Ralskem. Podle letokruhů rostl padesát let. Do Prahy přicestoval strom už včera, před půlnocí vyrazil v rámci nadměrného nákladu na trasu se startem v pražských Kbelích.

Souprava s délkou 29 metrů, šířkou přes pět metrů, výškou 4,8 metru a hmotností zhruba 35 tun se přes ulice Mladoboleslavská, Kbelská, Cínovecká, Liberecká, V Holešovičkách, most Barikádníků, Argentinská, Za Viaduktem, nábřeží Kapitána Jaroše, nábřeží Edvarda Beneše, Čechův most a Pařížská dostal až do cíle na Staroměstském náměstí. Cesta zabrala zhruba půl hodiny.

FOTOGALERIE: Vánoční strom pro Staroměstské náměstí pokácel mistr republiky. Zdobit ho začnou v úterý

Jeden z nejvyšších vánočních stromů pro Staroměstské náměstí dnes pokáceli v Pertolticích pod Ralskem v Libereckém kraji. Proces trval pět hodin a v současné době je smrk ztepilý na cestě na okraj Prahy. Na náměstí ho přivezou v noci na úterý,...

Strom ozdobí osm kilometrů světelných řetězů

„Ve dvě hodiny ráno byl strom na náměstí postaven a pomalu usazen do asi dvoumetrové šachty. Do ranních hodin bude probíhat jeho kotvení prostřednictvím ocelových lan se závažími," uvedla dnes v noci mluvčí THMP Simona Kopová. Pak už začalo samotné stavění a kotvení stromu.

Strom ozdobí přes osm kilometrů světelných řetězů, padesát světelných hvězd a 342 koulí. Svítit bude denně od začátku adventu až do Tří králů vždy od čtyř hodin do půlnoci. Osud stromu s vánočními svátky neskončí. Kmen poslouží učňům k výrobě nábytku a jiných výrobků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky Vánoce, strom, smrk, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoční strom dorazil do Prahy. Od noci stojí na Staroměstském náměstí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.