Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

FOTOGALERIE: Vánoční strom pro Staroměstské náměstí pokácel mistr republiky. Zdobit ho začnou v úterý

Jeden z nejvyšších vánočních stromů pro Staroměstské náměstí dnes pokáceli v Pertolticích pod Ralskem v Libereckém kraji. Proces trval pět hodin a v současné době je smrk ztepilý na cestě na okraj Prahy. Na náměstí ho přivezou v noci na úterý, slavnostní rozsvícení se bude konat první adventní víkend.

Smrk daroval městu majitel pozemku Radek Lupoměský. Bál se, že mu sedmadvacet metrů vysoký a padesát let starý kolos spadne na chalupu, ke které byl nakloněný. Jako vánoční strom mu připadal už v okamžik, kdy pozemek koupil. „Hned mě napadlo, jak by bylo hezké strom ozdobit a rozsvítit. Nikdy jsem to ale neuskutečnil, už tehdy byl ohromný a jen cena za ozdoby pro mě byla vysoká,“ uvedl v tiskové zprávě Lupoměský.

„Když bylo jasné, že strom bude nutné pokácet, říkal jsem si, že by mohl ještě udělat radost někde jinde a napadlo mě přihlásit ho do soutěže. Teď ho ozdobí a rozsvítí v Praze, a můj nápad se tak realizuje. Z toho mám radost," dodal Lupoměský. Strom vybrali mezi čtyřiceti dalšími a za výhru dostal jeho majitel deset tisíc korun. Ty asi ale dlouho nenechá, daruje je Domovu pro seniory v nedaleké Mimoni na vánoční dárky.

Jak informovala ČTK, kácení se ujal mistr české republiky v kácení stromů Jiří Vorlíček. Samotné řezání, vázání a zajištění stromu na valník trvalo pět hodin, pak se třicetimetrová souprava vydala přes Mimoň a dálnici D10 na okraj Prahy. Do průmyslového areálu ve Kbelích ho dovezou večer, cesta na Staroměstské náměstí se pak bude konat v noci na úterý 28. listopadu. Tam ho hned postaví a ukotví.

„Smrk z Pertoltic je jedním z nejvyšších, který jsme do Prahy za poslední roky přivezli. Po seříznutí a ukotvení bude od chodníku po vrchol včetně koncové dekorace dosahovat výšky okolo 22 metrů,“ informoval Tomáš Jílek, předseda představenstva společnosti Technologie hlavního města Prahy, která má vše kolem stromu na starosti už od roku 2020.

Praha zná svůj vánoční strom. Majitel se bojí, že mu spadne na chalupu, tak ho daruje

Za šest týdnů začnou největší vánoční trhy v České republice a konečně je jasné, který strom letos ozdobí srdce Prahy a stane se symbolem Vánoc. Doprostřed Staroměstského náměstí se postaví smrk ztepilý, který do své výšky sedmadvaceti metrů...

Hned v úterý ráno ho začnou zdobit dvoumetrovou světelnou špicí, padesáti světelnými hvězdami a 342 vánočními koulemi různé velikosti v kombinace červné, vínové a zlaté. Řetězy na něm budou mít rekordní délku 8,5 kilometru. Poprvé ho rozsvítí první adventní víkend, pak každý den od čtyř do půlnoci až do Tří králů.

Strom bude svítit denně od začátku adventu do svátku Tří králů od 16 hodin do půlnoci. Jak sdělil radní pro oblast infrastruktury Michal Hroza, po svátcích dřevo ze stromu využijí pro žákovskou truhlářskou výrobu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Technologie hlavního města Prahy

Štítky vánoční strom, kácení, smrk, převoz, Technologie hlavního města Prahy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Vánoční strom pro Staroměstské náměstí pokácel mistr republiky. Zdobit ho začnou v úterý  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.