Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Praha zná svůj vánoční strom. Majitel se bojí, že mu spadne na chalupu, tak ho daruje

Za šest týdnů začnou největší vánoční trhy v České republice a konečně je jasné, který strom letos ozdobí srdce Prahy a stane se symbolem Vánoc. Doprostřed Staroměstského náměstí se postaví smrk ztepilý, který do své výšky sedmadvaceti metrů rostl 56 let na soukromém pozemku nedaleko obce Mimoň v Libereckém kraji. Strom vybrali odborníci mezi dalšími téměř čtyřiceti kandidáty v soutěži Hledá se strom.

Zájemci posílali do soutěže stromy z celé republiky

Soutěž Hledá se strom vyhlásila společnost Taiko, která organizuje vánoční trhy v Praze, už potřinácté. Letošním vítězem soutěže se stal sedmadvacet metrů vysoký smrk ztepilý z pozemku nedaleko obce Mimoň v Libereckém kraji.

Zájemci zasílali svoje tipy z celé republiky. „Nejvíce tipů přišlo tradičně z Libereckého kraje. Vítěz obdrží symbolickou finanční odměnu deset tisíc korun. Organizátoři již mají také živý strom pro Václavské náměstí, který pochází z Královéhradeckého kraje,“ popsala v tiskové zprávě mluvčí společnosti Taiko Hana Tietze.

Majitel stromu se obává, že by mohl spadnout na chalupu

Vítězný strom přihlásil jeho majitel do soutěže z důvodu bezpečnosti. „Jehličnan dosáhl odhadem dvaceti sedmi metrů a majitel se obává, že by mohl spadnout na chalupu, ke které je nakloněný. Smrk už prohlédl dendrolog a podle předběžné zprávy je v pořádku,“ uvedla mluvčí.

Smrk ztepilý je tradičním stromem, který se stává symbolem Vánoc na Staroměstském náměstí, ten letošní rostl 56 let. „Splňuje všechny parametry a věřím, že během adventu bude nejen ozdobou, ale i zpříjemněním tohoto krásného předvánočního času v centru Prahy,“ popsal ve zprávě pro novináře primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda (ODS).

Kácení, převoz, zdobení a rozsvícení

O kácení, převoz a následné zdobení se postarají pracovníci společnosti Technologie hlavního města Prahy. „Na kácení a převoz se již intenzivně připravují Technologie hlavního města Prahy, které jsem tímto úkolem pověřil. Tradičně je to velká výzva, jejímž finále je zdobení a slavnostní rozsvícení stromečku se začátkem adventu,“ upřesnil v tiskové zprávě radní hlavního města Prahy pro oblast infrastruktury Michal Hroza (TOP 09).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytnuto Taiko, a. s.

Štítky Vánoce, strom, smrk, Staroměstské náměstí, Liberec, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha zná svůj vánoční strom. Majitel se bojí, že mu spadne na chalupu, tak ho daruje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.