Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

V pražské zoo se narodilo gorilí mládě, první po sedmi letech

, aktualizováno 3. ledna 2024, 11:21

Kromě příchodu nového roku v pražské zoo slaví i nový přírůstek, včera večer se narodilo mládě gorily nížinné. Maminkou je Duni, dcera legendární Moji a vnučka Richarda. Mládě je v pořádku a už pije mateřské mléko. Na zjištění jeho pohlaví ale budou muset lidé počkat.

Mládě se narodilo v úterý 2. ledna pod deváté večer. Rodiči jsou desetiletá Duni a šestadvacetiletý Kisumu.

„Naše radost je o to větší, že jím pokračuje příběh slavné Moji. Narozením mláděte se zúročilo obtížné rozhodnutí rozdělit dosavadní skupinu goril a přivézt nového samce. Jen díky tomu jsme ale do Prahy získali Mojinu dceru Duni a můžeme gorily rozmnožovat,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Gorily v pražské zoo slaví 60leté výročí. Příští rok čekají dva přírůstky

Pražská zoo slaví výročí 60 let chovu goril a Světový den goril, který připadá právě na sobotu 23. září. Událost si připomíná speciálními komentovanými krmeními v obou pavilonech. Popularita goril umožňuje podle ředitele zahrady Miroslava Bobka...

Porod byl podle kurátora savců Pavla Brandla rychlý, prvorodička Duni zvládla vše bez potíží. „První kontrakce jsme pozorovali zhruba ve čtvrt na devět večer, přičemž už o necelou hodinu později bylo mládě na světě,“ popsal Brandl.

„Ostatní členové skupiny si Duni během porodu a po něm příliš nevšímali, jediný, kdo příchod nového mláděte zvídavě pozoroval, byl sedmiletý sameček Ajabu,“ doplnil Brandl. Ajabu je zatím posledním narozeným mládětem v pražské zoo.

Nový pavilon goril v pražské zoo provede návštěvníky kamerunskou džunglí

Nový pavilon Rezervace Dja v Zoo Praha, který se lidem otevře už za týden, nabídne kromě pohledu na gorilí skupinu, také autentické zvuky a rostliny kamerunského pralesa. K tomu se budou návštěvníci moci podívat do třídy africké školy na nebo na...

Rezerva Dja proto dnes zůstane zavřená, otevřít by ji měli zase ve čtrtek, používání kamer a foťáků tam ale bude přísně zakázáno.

„Jejich objektivy totiž Kisuma mohou vyprovokovat k agresivnímu chování a neklid ve skupině by pro novorozené mládě mohl znamenat riziko,“ vysvětlil mluvčí zoo Filip Mašek.

Kisumu se letos stane otcem ještě jednou, mládě čeká třicetiletá Kijivu, Dunina babička. Její potomek by se měl narodit za čtvrt roku.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Praha, Miroslav Bobek

Štítky Zoo Praha, gorila, mládě, narození, rezervace Dja

V pražské zoo se narodilo gorilí mládě, první po sedmi letech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.