Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Omezme na Silvestra pyrotechniku, vyzval veřejnost kvůli střelbě v Praze Rakušan

Ministr vnitra Vít Rakušan vyzval české starosty, starostky i veřejnost, aby letos příchod nového roku slavili bez použití zábavní pyrotechniky. Vedení měst požádal, aby zrušili ohňostroje, které plánovali. Důvodem jsou vražedné útoky v Praze. Podle Rakušana by hlasité rány mohly zvýšit nervozitu a prohloubit traumata lidí, kterých se událost dotkla.

„Naše země zažila před Vánoci dva šokující násilné činy spojené se střelbou. Tyto události se bolestně dotkly mnoha lidí a rodin osobně, nepřímo pak v podstatě každého z nás. To nejmenší, co můžeme jeden pro druhého v téhle době udělat, je nezvyšovat nervozitu a neprohlubovat napětí a případná traumata, která po sobě tohle násilí zanechalo. Oslavit příchod nového roku lze i bez petard, dělobuchů a rachejtlí," napsal Vít Rakušan (STAN) v dopise, který zveřejnilo Ministerstvo vnitra na svém webu.

Rakušan vyzval starosty a starostky, aby zrušili ohňostroje, pokud je plánovali. „Věřím, že Vy osobně tenhle apel pochopíte a že díky Vám ho přijme i velká část veřejnosti," dodal Rakušan. 

Čtyřiadvacetiletý student Univerzity Karlovy nejdřív v Klánovicích 15. prosince zastřelil otce a jeho dvouměsíční dceru, 21. prosince pak na náměstí Jana Palacha na Filosofické fakultě zavraždil čtrnáct lidí a 25 zranil. Mezitím ještě ve svém domě ve středočeské Hostouni zabil i svého otce. 

Policisté našli v domě střelce z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Hostouni na Kladensku dopis, ve kterém se útočník přiznal k dvojnásobné vraždě v Klánovickém lese z 15. prosince. Obsah dopisu policie nemůže zveřejnit, případ totiž i...

Hlavní město s ohňostrojem už tradičně nepočítá a v historickém centru je používání pyrotechniky 31. prosince a 1. ledna vyhláškou přímo zakázáno. „Vyhláška vychází z negativních zkušeností při používání pyrotechnických výrobků v citlivých částech Prahy, zejména v centru města, na náplavkách, v parcích a v blízkosti nemocnic a dalších zařízení, jakou jsou například domovy pro seniory. Nevztahuje se však na profesionální ohňostroje, které podléhají povolovací povinnosti podle zákona o pyrotechnice," píše se na webu hlavního města. 

Zákaz platí v památkové rezervaci Prahy, na vodních tocích, na ostrovech v těchto tocích a na pozemcích sousedících s korytem vodních toků, a to v šířce do 50 metrů od břehové čáry. Také v okruhu 250 metrů od zdravotnických zařízení a domovů pro seniory, na přehradách, hrázích, vodních nádržích, jezech a zdržích a ve vzdálenosti do 50 metrů od nich, na zvlášt chráněných územích a ve vzdálenosti do 50 metrů od těchto území, v přírodních parcích a ve vzdálenosti do 50 metrů od těchto parků a ve vzdálenosti do 250 metrů od areálu Zoologické zahrady hlavního města Prahy, útulků pro zvířata a zařízení poskytujících veterinární pohotovost.

K tomu je na celém území Prahy zakázáno používání lampionů štěstí. Víc si k vyhlášce můžete přečíst zde.

Za porušení vyhlášky hrozí pokuta až sto tisíc korun, na místě mohou policisté vypsat pokutu deset tisíc. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky zábava, kriminalita, střelba, Rakušan, pyrotechnika, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fred Oliver

Pozornost!!!
Dr Sacre může pomoci lidem, kteří procházejí žalem, manželskými problémy, zdravotními problémy, rozvodem, rozchodem, získáním svého ex zpět atd.
Dr Sacre je mocný sesilatel kouzel a mocný léčitel. Bezodkladně mi pomohl získat mého bývalého milence zpět a nemělo to žádné vedlejší účinky.
E-mail: Sacretempleofpower@gmail.com
Odkaz na WhatsApp: +2349076034359

Ve své duchovní práci je velmi profesionální.

Díky pane
paní Bina

Pátek, 29. prosince 2023, 01:56Odpovědět

Fred Oliver

Pozornost!!!
Dr Sacre může pomoci lidem, kteří procházejí žalem, manželskými problémy, zdravotními problémy, rozvodem, rozchodem, získáním svého ex zpět atd.
Dr Sacre je mocný sesilatel kouzel a mocný léčitel. Bezodkladně mi pomohl získat mého bývalého milence zpět a nemělo to žádné vedlejší účinky.
E-mail: Sacretempleofpower@gmail.com
Odkaz na WhatsApp: +2349076034359

Ve své duchovní práci je velmi profesionální.

Díky pane
paní Bina

Pátek, 29. prosince 2023, 01:56Odpovědět

Vojtěch Vened

Původně jsem žádnou pyrotechniku používat nechtěl, ale pokud něco požaduje ten zavrženíhodný ksindl, jehož jméno se mi příčí byť i jen vyslovit, zkrátka Ropušan, tak určitě minimálně dva koupené pyrotechnické kompakty před barákem na trávníku odpálím. Trhni si nohou, Ropušane, udělám přesný opak toho, co chceš.

Čtvrtek, 28. prosince 2023, 17:22Odpovědět

Omezme na Silvestra pyrotechniku, vyzval veřejnost kvůli střelbě v Praze Rakušan  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.