Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Policie našla v domě střelce dopis, v němž se přiznal k vraždě v Klánovicích

, aktualizováno 27. prosince 2023, 18:05

Policisté našli v domě střelce z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Hostouni na Kladensku dopis, ve kterém se útočník přiznal k dvojnásobné vraždě v Klánovickém lese z 15. prosince. Obsah dopisu policie nemůže zveřejnit, případ totiž i nadále prověřuje.

Oběťmi ze střelby v Klánovicích jsou podle médií dvaatřicetiletý muž a jeho dvouměsíční dcera. Policie už minulý týden oznámila, že vraždu z Klánovic na základě balistiky spojila s mužem, který ve čtvrtek v budově FF UK na náměstí Jana Palacha zabil 13 lidí. Čtrnáctá oběť zemřela později v nemocnici.

Mohu potvrdit, že jsme v Hostouni zajistili dopis, kde pachatel napsal, že spáchal útok v Klánovickém lese," řekl Deníku N mluvčí pražské policie Jan Daněk.

„Obsah dokumentu nyní nelze zveřejnit, a to kvůli probíhajícímu prověřování celé události," dodal mluvčí. Policie má podle něj v plánu vyslýchat svědky, kteří by se mohli detaily dozvědět z médií. Dopis a zbraň, jež odpovídá typu, který pachatel použil v Klánovicích, našla policie v den útoku na fakultě.

O tom, že indicie směřují k tomu, že střelba na FF UK a vraždy z Klánovic mají totožného pachatele, mluvil minulý týden na tiskové konferenci ředitel pražské policie Petr Matějček.

Případem střelby na filozofické fakultě se zabývá GIBS

Čtvrteční tragickou střelbou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze se zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Nyní analyzuje informace a vyhodnocuje podněty od veřejnosti, sdělila dnes mluvčí inspekce Ivana...

Šéf pražské mordparty Aleš Strach tehdy uvedl, že pravděpodobný vrah neměl k činům jeden konkrétní důvod. Řekl také, že podezřelý ze střelby na FF UK figuroval mezi podezřelými z Klánovic. Chybělo pár dní, aby se další tragédii zabránilo, uvedl v pátek Strach.

V souvislosti s policejním zásahem na univerzitě se objevila kritika na sociálních sítích, lidé upozorňovali například na možné podcenění situace ze strany policie. Policie dostala ve čtvrtek po poledni informaci o tom, že mladý muž z obce Hostouň odjel do Prahy s tím, že si chce vzít život.

O 25 minut později zjistila, že v Hostouni byl nalezen mrtvý otec podezřelého, po jeho synovi poté vyhlásila pátrání. Policie zjistila, že muž bude mít přednášku v Celetné ulici v Praze. Evakuovala proto tamní budovu filozofické fakulty, střelba se ale následně uskutečnila v hlavní budově na náměstí Jana Palacha. V důsledku útoku na fakultě zemřelo 14 lidí, zraněno bylo 25 lidí.

Policejním zákrokem se zabývá také Generální inspekce bezpečnostních sborů. Nyní analyzuje informace a vyhodnocuje podněty od veřejnosti.

Policie dnes odpoledne potvrdila, že vrah z Filosofické fakulty má na svědomí i muže a dvouměsíční dítě, které zastřelil minulý týden v Klánovickém lese. Balistickou analýzou zjistili, že u dvojnásobné vraždy byla použita zbraň, kterou měla doma...

Krizový štáb Univerzity Karlovy dnes on-line řešil mimo jiné i otázku budoucího zpřístupnění budovy filozofické fakulty. Podrobnosti zatím nesdělil, chce počkat, až se dohodne s vedením FF. Studenti a zaměstnanci filozofické fakulty měli dopoledne další možnost vyzvednout si v budově Právnické fakulty UK své osobní věci, které na fakultě ve čtvrtek 21. prosince při útěku před útočníkem či evakuaci zanechali. Rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková řekla, že si lidé zatím vyzvedli víc než polovinu věcí. V lednu budou pro své věci chodit do tzv. UK pointu v Celetné.

Policie už dříve uvedla, že mladý muž, který má na svědomí zřejmě 17 životů, měl povolení na osm zbraní. Dvě z nich byly dlouhé zbraně. Podle médií získal zbrojní průkaz teprve letos a zbraně si poté registroval v krátkém časovém úseku. V Centrálním registru zbraní nelze podle policie na první pohled vidět, zda člověk vlastní více zbraní najednou, až při zadání konkrétního dotazu lze zjistit konkrétní údaje. Policie může rozhodnout o zajištění zbraně, zbrojního průkazu nebo střeliva, pokud je proti držiteli zahájeno trestní stíhání pro trestné činy vyjmenované v zákoně. Jde například o trestné činy proti životu či zdraví lidí.

Rektoři a rektorky vysokých škol v dnešním společném prohlášení poděkovali za podporu studentům a zaměstnancům Univerzity Karlovy, které tragický čin zasáhl. Střelba v univerzitní budově těsně před vánočními svátky má podle nich značný dopad na psychický stav a pocit bezpečí studentů a pracovníků škol.

Z pražských nemocnic se už domů vrátilo deset pacientů hospitalizovaných po čtvrteční střelbě. Někteří lehce zranění byli propuštěni ještě před Vánocemi, několik dalších šlo domů během svátků. Stav ostatních zůstává stabilizovaný. Celkem nemocnice přijaly po útoku na fakultě 25 lidí, většinu se střelnými zraněními včetně průstřelu hlavy, hrudníku, břicha nebo končetin.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky policie, smrt, vražda, Klánovice, Filosofická Fakulta, Univerzita Karlova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie našla v domě střelce dopis, v němž se přiznal k vraždě v Klánovicích  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.