Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

VIDEO: Nebezpečná pyrotechnika, padělky, neoznačené maso. Kontrola v Sapě odhalila přestupky za miliony

Celníci, policisté, obchodní a veterinární inspektoři společně zajeli do známé tržnice Sapa, aby zkontrolovali místní prodejce. Jak očekávali, přišli na desítky přestupků. Objevili padělky slavných značek, kila masa bez označení a skoro dvě tuny pyrotechniky.

Zástupci Celní správy, Policie České republiky, České obchodní inspekce a Státní veterinární správy se do areálu v Libuši vydali 6. prosince.

Celníci se soustředili na oblečení, obuv, parfémy a doplňky, které prodejci nabízejí. Celkem zabavili patnáct set kusů padělků značek jako je Dior, Gucci, Louis Vuitton, Adidas, Versace nebo Calvin Klein. „Hodnota zadrženého zboží vyjádřená v ceně originálních výrobků přesáhla osm milionů korun,“ uvedla na webu mluvčí Celního úřadu pro hlavního město Nikola Soukalová.

Veterinární inspektoři se zase zaměřili na živočišné produkty, které v místních restauracích zpracovávají. „V rámci první kontroly inspektoři SVS nalezli 80 kg produktů rybolovu a drůbežího masa přepravovaného bez průvodních dokladů a bez označení, proto konstatovali přepravu živočišných produktů neznámého původu. V dalším případě zachytili přepravu zmrazené drůbeže bez průvodních dokladů, přepravci navíc chyběla registrace pro tuto činnost,“ uvedl ve zprávě pro novináře mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Za přepravu potravin neznámého původu hrozí pokuta až padesát milionů, za přepravu bez registrace až tři sta tisíc.

Asi největší prohřešek zaznamenala Česká obchodní inspekce. „Na místě jsme přímo v prodejní místnosti zjistili na 1 880 kilogramů čisté hmotnosti výbušných látek pyrotechnických výrobků kategorie F1, F2, F3, T1 a P1. Zákon o pyrotechnice povoluje v tomto případě množství maximálně 80 kilogramů čisté hmotnosti výbušných látek,“ vysvětlil v tiskové zprávě ústřední ředitel inspekce Jan Štěpánek.

Provozovnu na místě zavřeli, mohlo totiž dojít k výbuchu a ohrožení zdraví. Otevřít ji budou moci až pokud prodávající sjedná nápravu.

Policisté odhalili 153 přestupků, víc než stodvacet vyřešili na místě. K tomu přistihli dva opilé řidiče a jednoho pod vlivem drog.

Jak zdůraznila Soukalová, před Vánoci budou kontroly ještě intenzivnější. Důslední budou celníci zejména u hraček, které mnohdy nejsou testovány a mohou taky ohrozit zdraví dětí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Celní úřad pro hlavní města, Policie ČR, Česká obchodní inspekce

Štítky Celní správa, policie, Česká obchodní inspekce, Státní veterinární správa, kontrola, Sapa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Nebezpečná pyrotechnika, padělky, neoznačené maso. Kontrola v Sapě odhalila přestupky za miliony  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.