Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Praha odmítla financovat kluziště na Letné, pomůže Sparta a zavedení vstupného

Skoro měsíc nebylo jasné, zda oblíbené kluziště na Letné vstoupí do další sezony. Hlavní město totiž letos rozhodlo, že už ho nebude financovat a milionové náklady by si městská část Praha 7, kde kluziště leží, nemohla dovolit. Bruslit se na Letné nakonec bude, díky daru Sparty, finanční pomoci Prahy 7, ale hlavně zavedením vstupného pro dospělé.

V půlce října městská část Praha 7 oznámila, že magistrát tentokrát nebude financovat provoz kluziště na Letné, kde se bruslí zdarma. Uspořádala proto anketu, zda by lidé přišli i v případě, že dospělí zaplatí stovku vstupného.

„V anketě na sociálních sítích tento návrh podpořilo zhruba 97 % hlasujících. Pražané zkrátka nechtějí přijít o bruslení pod širým nebem na dohled od katedrály sv. Víta,“ sdělil v tiskové zprávě starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha Sobě).

Sedmá městská část dá z rozpočtu na provoz dvě stě tisíc a sto padesát daruje AC Sparta Praha, která má jen o kousek dál stadion. Zbytek nákladů pokryje provozovatel ICE-TEC Solution CZ ze vstupného nebo půjčovného. Děti do osmnácti let budou stále bruslit zdarma.

Město odmítlo i spolufinancování

„Praha 7 se na organizace kluziště na Letné v minulých letech nepodílela. Náklady hradilo hlavní město Praha přímo provozovateli,“ uvedl pro Pražskou Drbnu mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš. Sedmička se podle Vokuše snažila dohodnout i na formě spolufinancování, ani tak ale neuspěla.

„Většina městských části si financuje kluziště sama. V koalici jsme proto nenalezli důvod, proč si některé městské části mají financovat kluziště sami a na jedné MČ by ho měla financovat Praha. Kluziště jsou ze zdrojů MČ například na Praze 1, na Praze 8 a mnohých dalších,“ uvedl pro Blesk.cz radní Antonín Klecanda (STAN).

„Kluziště nikdy nebylo v minulosti městem vnímáno jen jako sedmičkové. Má velkou tradici. Je na hranici Prahy 6 a Prahy 7 a zabruslit si sem loni přišlo na 90 tisíc lidí z celé Prahy, školy, děti i dospělí. Velmi nás proto mrzelo, když jsme se dozvěděli, že hlavní město již toto sportoviště financovat nebude. Náklady na provoz kluziště se však pohybují v řádu několika milionů korun, což si Praha 7 nemůže dovolit,“ vysvětlil Čižinský. Podle Klecandy ale Sedmička prostředky díky navýšení financování městských částí dle počtu obyvatel mít bude.

Kluziště bude v provozu od 1. prosince do 18. února příštího roku. Otevřeno bude každý den od devíti ráno do devíti večer. Půjčení bruslí stojí na dvě hodiny 130 korun pro dospělé, šedesát pro děti. Helmu půjčí za třicet korun, brusle nabrousí za 150. Školní třídy mají vše zdarma.

Ohodnoť článek

Foto Praha 7

Štítky Letná, kluziště, magistrát, Praha 7, AC Sparta Praha, financování, bruslení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha odmítla financovat kluziště na Letné, pomůže Sparta a zavedení vstupného  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.