Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

VIDEO: V Praze se dnes sešli lidé na podporu Palestiny, ministryně Černochová přišla s vlajkou Izraele

, aktualizováno 15. října 2023, 20:56

V reakci na propalestinskou demonstraci kritizující odvetné kroky Izraele v Pásmu Gazy se dnes na pražském Václavském náměstí sešla skupina přibližně dvaceti lidí na podporu Izraele. Byla mezi nimi i ministryně obrany Jana Černochová (ODS) zahalená do izraelské vlajky. Izrael podle ní vede obrannou válku, do které byl vtažen palestinským radikálním hnutím Hamás a jeho bezprecedentním vražděním obyvatelstva. Na podporu Palestiny se na Václavském náměstí sešly zhruba dvě stovky lidí. Obě skupiny vybavené palestinskými i izraelskými vlajkami oddělily policejní zátarasy.

„To, co se stalo před týdnem, je samozřejmě něco, co nemůže nechávat slušného člověka chladným a nemůže to ani nechávat nikoho z nás na pochybách, kdo je tady v právu," řekla Černochová. Na adresu propalestinských demonstrujících uvedla, že každý má právo vyjádřit svůj názor.

„Na druhou stranu mě mrzí, že podobná demonstrace s palestinskými vlajkami nebyla už v neděli, ale jiná v tom smyslu, že by se Palestinci a lidé podporující Palestinu distancovali od hnutí Hamás. Tomu bych rozuměla a to by jim pak dávalo legitimitu, že hovoří o civilních obětech," doplnila.

Akci na podporu Palestiny pořádá iniciativa Ne naším jménem! - Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě. Organizátoři uvedli, že má za cíl uctít památku všech obětí v Izraeli a Palestině bez rozdílu původu. Kolektivní trestání Palestinců v Gaze podle nich není cestou ven z dlouholeté spirály násilí a cílem má být oboustranné příměří, okamžité propuštění zajatců a následné otevření cesty ke spravedlivému uspořádání mezi oběma národy.

Jedna z účastnic, Češka palestinského původu, ve svém projevu na akci uvedla, že ji není příjemné neustále lidem vysvětlovat, že s hnutím Hamás nesympatizuje. Chce pouze, aby byl mír a zastaveno krveprolití, doplnila.

Podle mluvčího pražského magistrátu Víta Hofmana česká legislativa udává jen velmi omezené množství situací, ve kterých může úřad ohlášené shromáždění zakázat, například když se kryje s jinou akcí nebo když oznámený účel shromáždění podněcuje k násilí nebo rasové segregaci. To však podle něj není případ dnešního shromáždění.

„Tohle nebylo svolané vysloveně jako propalestinská demonstrace. Dalo se předpokládat, že tady palestinské vlajky budou a pokud by tady docházelo k propagaci hnutí Hamás, tak by to pak byl trestný čin, ale to je věcí policie a antikonfliktních týmů," řekla Černochová. Dozorujících policistů je na místě několik desítek.

Bezprostředně po útocích Hamásu na Izrael se v mnoha evropských městech počátkem minulého týdne uskutečnila shromáždění na podporu Izraele i proti izraelské okupaci palestinských území. Tisíce lidí vyšly do ulic v Paříži či Londýně, aby vyjádřily podporu Izraeli. Stovky lidí demonstrovaly před izraelskými velvyslanectvími v Londýně, Lisabonu či Aténách na podporu Palestinců a za ukončení izraelské okupace palestinských území.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky Izrael, Palestina, boje, demonstrace, Václavské náměstí, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Dokonce i ministryně války už mluví o právu na názor. To je pokrok. Obecně o práci agentů viz na yt Nachtmann, Čurda, udání úkrytu výsadkářů a vypálení obcí. Kdo chce si přidat Bosé stopy značky Baťa. Na bezpressu.news/videa/covid-summit-v-evropskem-parlamentu-proslov-dr-davida-martina/ ;to nás čeká a více píšu ve vláknech diskuse o důvodech dnešního zmaru.

Středa, 18. října 2023, 14:13Odpovědět

VIDEO: V Praze se dnes sešli lidé na podporu Palestiny, ministryně Černochová přišla s vlajkou Izraele  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.