Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Potravinové banky získají od správy hmotných rezerv dva miliony dámských vložek

Česká federace potravinových bank získá opět od Správy státních hmotných rezerv dva miliony kusů menstruačních vložek, které následně rozdělí mezi potřebné. Návrh ministerstva průmyslu a obchodu schválila vláda, vyplývá ze závěrů jednání kabinetu. Poprvé správa vložky potravinovým bankám na boj proti takzvané menstruační chudobě předala v listopadu 2021. Ve svých skladech je udržuje pro případ humanitární pomoci.

Evropský parlament ve svém usnesení z ledna 2019 o rovnosti žen a mužů a daňové politice uvedl, že menstruační chudoba v EU zůstává nevyřešeným problémem a podle odhadů si každá desátá dívka nemůže hygienické potřeby dovolit.

Přesunout menstruační pomůcky ve vládním konsolidačním balíčku do snížené dvanáctiprocentní sazby daně z přidané hodnoty ze základní 21procentní sazby požaduje opoziční hnutí ANO a SPD nebo organizace, jako je například Česká ženská lobby.

„Je neuvěřitelné, že menstruační potřeby, které jsou každý měsíc nezbytné téměř pro polovinu lidstva, by měly být zdaněny stejnou sazbou jako například tabák nebo alkohol," uvedla už dříve ředitelka České ženské lobby Hana Stelzerová. Snížení sazby DPH je podle ní prvním krokem k řešení takzvané menstruační chudoby. Doplnila, že na menstruační pomůcky směřuje každý měsíc nemalá část výdajů rodin.

Zařadit menstruační potřeby do snížené sazby DPH požadovali také koaliční Piráti a KDU-ČSL. Pro změnu v návrhu konsolidačního balíčku ale podle předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka nebyla mezi stranami koalice dostatečná shoda.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Správa státních hmotných rezerv, vložky, potravinové banky, vláda, daň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potravinové banky získají od správy hmotných rezerv dva miliony dámských vložek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.