Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

V pražské zoo je nejstarší hrabáč kapský, který kdy žil. Pieta oslavila 32 let

V pražské zoo žije Pieta, samička hrabáče kapského, která už v posledním více než čtvrt roce byla nejstarším žijícím hrabáčem nejen v Evropě, ale na světě vůbec. V sobotu 16. září 2023, dosáhla věku 32 let a 28 dní a překonala tak historický rekord. U žádného jiného hrabáče statistiky dosud nedoložily vyšší věk.

„Raději jsem o tom moc nemluvil, abych to ještě nezakřikl, a trpělivě počkal do soboty. Pak jsem šel Pietě s hrstí moučných červů blahopřát,“ napsal na web pražské zoo její ředitel Miroslav Bobek.

Titul nejstaršího žijícího hrabáče převzala pražská Pieta začátkem letošního června od samce Afera, který v anglické Zoo Colchester uhynul ve věku 32 let a 27 dní. V sobotu 16 září ho Pieta překonala i v celkovém dosaženém věku. Pietu i Afera zplodil tentýž otec, a tak by Pietě mohla v dlouhověkosti konkurovat samice z Crandon Zoo Park v Miami, ale ta pocházela z přírody a odborníci zdokumentovali jen 26 let jejího života.

„Zkrátka a dobře, Pieta je neoddiskutovatelná rekordmanka,“ raduje se Bobek.

Pieta přišla do Prahy ze své rodné zoo v nizozemském Arnhemu v roce 2004. „Byla to již zkušená matka, která odchovala čtyři mláďata, mezi nimi překvapivě i dvojčata, samičky Poq a Puq. Při svém příchodu k nám do Prahy byla opět březí a porodila tu své poslední mládě, samičku Danny,“ vzpomněl ředitel zoo.

Podle její tehdejší chovatelky Lenky Vrabcové se Pieta o své mládě starala vzorně a moc ráda si hrabala v kůře na dvorku za Africkým domem. Často se však snažila po velikých kamenech vylézt ven a sundavat ji zpátky byl podle ošetřovatelky nezáviděníhodný úkol.

„V roce 2014 jsme Pietu přestěhovali do ubikace v zázemí. Společnost dvou mladších a mnohem aktivnějších hrabáčů v Africkém domě – Kvídy a Draca – jí totiž nesvědčila a Pieta trpěla zdravotními problémy. Na svém „vejminku“ je ale spokojená a udržuje si na svůj věk skvělou kondici. Přejme jí ještě co nejvíc klidných let,“ uzavřel Bobek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Miroslav Bobek

Štítky Pieta, hrabáč kapský, věk, rekord, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pražské zoo je nejstarší hrabáč kapský, který kdy žil. Pieta oslavila 32 let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.