Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

V metru se objevují nenávistné nápisy, autory odhalí jen těžko

Vedle sociálních sítí lidé šíří nenávistné komentáře i v pražských dopravních prostředcích. Vypátrat jejich autory jde ale podle policie jen velmi těžko. Ve vagonech metra totiž například nejsou kamery. Pokud výtvory dopravní podnik nahlásí policii, řeší je jako trestný čin poškození cizí věci.

„Fiala je darebák, ču*rák“. „Paraziti z Ukrajiny táhnětě domů. Máme vás plný zuby! Vít Rakušan, ministr vnitra ČR.“ Tyto vzkazy načmárané fixou si mohli přečíst cestující na stěnách vagonů pražského metra. Jejich autoři se ale postihu dočkají jen těžko.

„V případě, že je nám to oznámeno, tak se tím zabýváme a je to trestný čin poškození cizí věci,“ vysvětlil redakci Pražské Drbny policejní mluvčí Jan Daněk.

Dopravní podnik v metru kamerový systém právě z důvodu vandalismu. „Záznamy z bezpečnostních kamer v případě protiprávní činnosti předáváme Policii České republiky. V mnoha případech pomohly identifikovat a vypátrat pachatele protiprávní činnosti,“ uvedla pro redakci mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řehková. V případě nápisu o Ukrajincích se tak ale například nestalo.

I v případě nahlášení je ale podle Daňka náročné zjistit, kdo za tím stojí, kamery totiž nejsou přímo ve vagonech, jen na nástupištích.

„Je velmi těžko odhalitelné, kdo to napsal. Kolegové se snaží zjistit kde se to stalo, kdy se to stalo, v jaký okamžik, případně zajistit kamerové záznamy,“ popsal postup Daněk.

Dopravní podnik se podle Řehkové snaží podobné jevy eliminovat antigraffitti nátěry interiérů vozů nebo instalací protivandalských fólií na boční okna vozů. Pomoci ale mohou i sami cestující, kteří mohou díla vandalů nahlásit přímo dopravnímu podniku.

„Jedná se nejlépe o číslo vozu, které je z vnější strany vozu uvedeno na boku, uvnitř vozu na obou čelních stranách vozu v horní části, nebo přesný čas a místo. Zvláště ve špičkách pracovních dní, kdy se na tratích pohybuje velké množství vlaků, jsou pro rychlou reakci tyto údaje velice důležité,“ dodala Řehková.


 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky metro, nápisy, policie, dopravní podnik, kamery, trestný čin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Melánie Hiralová

Majetek se ničit určitě nemá, ale s textem souhlasím... U nás v domě bydlí mladý silný Ukrajinec, celý den sedí na balkóně, lije do sebe jedno pivo za druhým a hulí také jednu za druhou. Do práce vůbec nechodí, bere přeci nemalou podporu z našich prostředků. Proč nejde do své vlasti bojovat za svobodu? Proč se tu povaluje? Polsko tyto povaleče již Zelenskému vrací, aby mohli narukovat. Měli bychom udělat totéž, když jsme takoví kamarádi a on už nemá lidi k odvodu a musí brát i postižené.

Pátek, 8. září 2023, 10:43Odpovědět

Vitezslav Kolar

A co je na tom tak nenávistného?

Sobota, 2. září 2023, 15:38Odpovědět

Jiří Horčička

Jen se ukazuje, jací hlupáci jsou mezi námi. Většinou se jedná o voliče či fandy Bureše a Okamury.

Sobota, 2. září 2023, 08:04Odpovědět

Václav Štěpař

Tak ten nápis s Fialou asi jeho volič nepsal, na druhé straně podobných nápisů proti Babišovi jsou stovky po celé zemi.

Sobota, 2. září 2023, 11:27Odpovědět

Martin Krocil

Ale ty proti Babišovi - to jsou přece nápisy úplně jiné, to jsou ty demokratické :))

Sobota, 2. září 2023, 12:35Odpovědět

Martin Krocil

Naprosto s Vámi souhlasím, hlupáků je všude plno, někdy dokonce mají dojem, že jsou něco víc a že dokáží dle vandalismu odhadnout většinové volební preference. Do nebe volající tupost :)

Sobota, 2. září 2023, 08:36Odpovědět

Jiří Schonbrun

Nelze než s nápisy v MHD souhlasit

Sobota, 2. září 2023, 04:02Odpovědět

Vladimír Hameršmíd

Prosím o vysvětlení věty - " Dopravní podnik v metru kamerový systém právě z důvodu vandalismu.

Pátek, 1. září 2023, 21:59Odpovědět

V metru se objevují nenávistné nápisy, autory odhalí jen těžko  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.