Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Olšanské hřbitovy budou hostit hudební festival, výtěžek půjde na opravu hrobů

Hřbitovy a pohřební služby hlavního města Prahy se rozhodly v areálu Olšanských hřbitovů uspořádat jednodenní hudební festival příznačně nazvaný Mezi hroby. Ve staré části u kaplových hrobek zahraje několik českých umělců. Vstup je zdarma, dobrovolným příspěvkem mohou lidé podpořit záchranu významných hrobů.

Festival se koná v sobotu 16. září od jedné hodiny odpoledne. Za nápadem stojí architekt Filip Ditrich, který pro Hřbitovy a pohřební služby hlavního města pracuje. Akcí na netradičním místě chce pomoci získat peníze na opravu opuštěných historicky cenných hrobů. Ty veřejnost může adoptovat, celý seznam je na webu.

K adopci je v současné době 520 hrobů, adoptovaných je 307 z nich a další přibývají.

Odpočívají v nich buď lidé významní v určitých oborech nebo je hrob sám o sobě výtvarně, sochařsky nebo architektonicky zajímavý. Šest hrobů, které je potřeba opravit jako první, na festivalu odprezentují na plakátech. Jejich rekonstrukce vyjde skoro na dva miliony korun.

(NE)OBYČEJNÍ: Mladý hrobník boří zažité představy o hrobnících jako o otrhaných opilcích

Třiatřicetiletý Jiří Kolka pracuje jako hrobník na Olšanských hřbitovech, největším pražském pohřebišti, už deset let. Jiří svým vzezřením i chováním boří mýty a stereotypy, které kolují kolem hrobníků. Kdo by čekal, že vedoucím hrobníkem na...

„Myslím si, že dát lidem možnost přispět a vidět něco, co možná viděli a slyšeli někde úplně jinde, je velká výzva,“ sdělil redakci Pražské Drbny Filip Ditrich.

Na organizaci festivalu spolupracuje s písničkářem Petrem Linhartem, který už pořádal koncerty ve starých kostelech nebo v podzemí. Účinkující sháněli poměrně jednoduše, za týden bylo hotovo.

„Nejsou to žádné rockové bandy. Mají buď jen kytaru nebo klávesy, jsou to maximálně dua. I s ohledem na prostředí, nálada a atmosféra by se měly potkat,“ vysvětlil Ditrich. Celkem je v programu sedm vystoupení, zahraje například Jan Burian, Člověk krve nebo Marie Puttnerová a Martin Novák.

Bude vedro, přijďte se k nám zchladit, naši obyvatelé budou rádi, zvou pražské hřbitovy

Během soboty by se měly teploty v Praze vyšplhat až na 36 stupňů Celsia. Lidé tak budou hledat nejrůznější způsoby ochlazení. Někdo vyrazí do klimatizovaných obchodů, někdo k vodě, ale jen málokdo si udělá procházku na některý z pražských...

Festival se bude konat na venkovním pódiu i v interiéru rekonstruované Eissnerovy hrobky ve staré části Olšanských hřbitovů, kde už se téměř nepohřbívá. Záštitu nad ním převzala i městská část Praha 3, která ho zařadila na program Dnů žižkovského kulturního dědictví.

„Snažíme se lidem ukázat, že hřbitovy jsou veřejným prostorem, jehož využití může být různorodé, aniž by byla narušena pieta místa a jeho prvořadý účel. Vhodně zvolené aktivity ji mohou v jistém smyslu mohou podpořit, mělo by se však vždy jednat o spojení přirozené a nenásilné,"  dodal Ditrich.

Na rozdíl od klasických festivalů se ale na místě nebude prodávat občerstvení a konzumace alkoholu je přímo zakázána řádem pohřebiště.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hřbitovy a pohřební služby Praha

Štítky Hřbitovy a pohřební služby hlavního města Prahy, Mezi hroby, festival, hudba, Praha 3, Dny žižkovského kulturního dědictví.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Škoda,že se tam neučástní Michal Prokop,mohl byt zazpíva t Až Si Pro Mne Přijdou Funebráci!!!!!!!!

Pátek, 1. září 2023, 07:53Odpovědět

Olšanské hřbitovy budou hostit hudební festival, výtěžek půjde na opravu hrobů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.