Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Praha 10 přestěhovala ukrajinské uprchlíky do městských bytů, platí běžné nájemné

Městská část Praha 10 v rámci změny zákona Lex Ukrajina přesunula uprchlíky na svém území z ubytovny do volných městských humanitárních bytů. V těch platí běžné nájemné, 140 korun za metr čtvereční.

Do července ukrajinští váleční uprchlíci nemuseli za ubytování platit, novela Lex Ukrajina opatření ale upravila. „Se všemi uprchlíky, kteří v Praze 10 pobývají, jsme se před tím, než nová pravidla vstoupila v platnost, dohodli na stěhování do městských bytů i na tom, že budou platit běžný nájem. Je to výhodné pro všechny, my budeme mít víc volných kapacit v Bytovém domě Malešice, kde dosud v rámci dočasné ochrany pobývali,“ uvedl v tiskové zprávě místostarosta Radek Lojda (TOP 09).

Desítka získá nájem z dosud prázdných bytů, uprchlíci budou mít zase kvalitnější ubytování. Humanitárních bytů má ve fondu městská část několik, zatím je ale pro tento účel nevyužívala.

Uprchlíci zaplatí 140 korun za metr čtvereční, tedy stejnou částku, jako ostatní nájemníci městských bytů v Praze 10. V několika případech ale zůstane bydlení bezplatné a to pro děti do 18 let, studenty českých vysokých škol, seniory nad 65 let, lidi s postižením a jejich pečující osoby, těhotné ženy a osoby pečující o děti do šesti let.

S ročním zpožděním také dostali nábytek a kuchyně, které darovala společnost IKEA krátce po začátku války. „Ty tehdy v krabicích doputovaly na radnici. Bohužel se je minulému vedení nepodařilo předat. To jsme vyřešili, takže do bytů se uprchlíci nastěhovali i s dary, které před více než rokem dostali,“ dodal Lojda.
 

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 10

Štítky uprchlíci, bydlení, městský byt, nájem, humanitární, Praha 10

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šárka Škvorová Hair

Zajímavé, že čeští studenti vysokých škol žádné bydlení zdarma nemají, to samé další zmiňováne skupiny Ukrajincu ve článku.. Pokud to takhle půjde dál, nakonec odsud ty Ukrajince snad vyžene Česká nenávist, protože takový systém nemůže vyplodit nic jiného.. Nic proti Ukrajincum, samozřejmě, oni sami si tyhle pravidla nevytvareji.. A ne že bych někomu nepřála aby se měl dobre, ale nikoli na úkor někoho jiného, prosím!! V jednom článku o tom, jak vyřeší Ukrajinci zrušení bydlení zdarma uvedli, že to mnozi budou řešit nelegální práci. Proč ne legální?? Kdo ví, jak to všechno ve skutečnosti vlastně je... Jen při čte i těch "zvláštních" článku to člověku hlava prostě nebere..

Sobota, 15. července 2023, 10:27Odpovědět

Šárka Škvorová Hair

Může mi někdo vysvětlit, od kdy je "běžné nájemné" 140kc za m2?? Tj 30m2 (obvyklá plocha garsonky vč. koupelny) by vyšla na 4200kc. Kde najdu takovou nabídku bydlení, prosím?? Energie mají taky nějak dotované? Ve článku je zmíněn pouze ten "běžný nájem"..

Sobota, 15. července 2023, 10:22Odpovědět

Mirek Sekera

Je to divné,Praha 10 prý nemá žádné volné byty. Teď se najednou našli??? Pro české občany v pořadníku nebyly. Pak se nesmí nikdo divit že Češi pomalu a jistě začnou Ukrajince nesnášel,dostanou vše a Čech nic.

Pátek, 14. července 2023, 09:43Odpovědět

Ludek Uher

Kde jsou ty další byty ,když se stále řve,že je nedostatek bytů a ejhle najednou jsou volné a ještě lidi kteří si zde dělají co se jim zachce.Nevím zda vláda nečte názory lidu,ale asi tyto věci je nezajímají.Na jedné straně šetří,vzpomenu důchodce a na druhé ejhle najednou je miliard na pomoc Ukrajině odkud pan slavný prezident umí jen nastavovat ruku.Proč nepošle část dolarů zemí kde je poskytnut azil uprchlíkům asi by málo zbylo pro oligarchy z vedení.

Pátek, 14. července 2023, 07:43Odpovědět

Milo Blechta

Celé to dění kolem Lex Ukrajina je kriminální záležitost a mladí bez bytů mají o čem přemýšlet.

Pátek, 14. července 2023, 01:55Odpovědět

Zuzana Pošíková

A jak to Praha 10 vysvětlí svým občanům? A ta věta, dostali 10 z dosud volných bytů? Tzn. že obyvatelé s trvalým bydlištěm v Praze 10, vůbec nemají žádný zájem dostat městský ...výhodný byt vzhledem k cenám pražských pronájmů? To zní fakt divně. I my venkované, máme přehled o možnostech života v Praze...a za kolik. Nebo nebyly z něčího příkazu nabídnuty do pořadníku? Ano, taky bych se těchto podmínek stěhovala někam, kde mám všechno? Jaký byt zdarma, včetně vybavení a všech výhod pobytu, zdravotního pojištění by mi nabídla Ukrajina, na svůj úkor? Našemu státu v případě konfliktu? Odpovím si sama. Smutné je to, že to sami oni řeknou. Takže hloupý, kdo dává....

Čtvrtek, 13. července 2023, 20:16Odpovědět

Ilona Marešová

Kdyby přišel kdokoli jiný, k bytu by se prostě nedostal. Dostali od Ikea i vybavení, takže no problem. Také by se mi líbilo žít v Praze, ale deset milionů na malý byt prostě nemám. Našim občanům se doporučuje šetřit a seniorům zkrátí valorizaci, aby bylo dost peněz pro uprchlíky. Viděla jsem to i v Bratislavě před týdnem, ukrajinští občané v kavárnách, v restauracích na večeři, na zmrzlině, v obchodních centrech, i ve Vídni. Nastrojení, úsměvy na tváři.

Čtvrtek, 13. července 2023, 17:54Odpovědět

Jitka Hicková

Mohli by novináři ještě zjistit a zveřejnit,kolik z těch, co dostali byt, bude to nájemné platit? Když jsem si přečetla výčet těch, co neplatí, tak je mi jasné, že nikdo. A to v Praze 10 mají tolik volných městských bytů? Žádný pořadník, kde by několik let čekali na byt Češi?

Čtvrtek, 13. července 2023, 17:51Odpovědět

Ivo Pátek

Upřímně řečeno je mi z toho na nic, pro obyvatele prahy 10 se každoročně pořádají "losovací soutěže" o obecní byty, jakoby jich byl nedostatek a teď se jen tak rozdají cizincům? To je fakt hustý. Úplně se mi dělá z čr zle, přivandrovalcům se cpe plnými hrstmi, ale osobně si myslím že by se republika měla v první řadě postarat o SVOJE OBČANY, než o nějaké ekonomické uprchlíky.

Čtvrtek, 13. července 2023, 17:07Odpovědět

Praha 10 přestěhovala ukrajinské uprchlíky do městských bytů, platí běžné nájemné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.