Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Prahu opět křižují kropicí vozy. Vyjíždějí, když je teplota tři dny nad pětadvacítkou

Do ulic v centru Prahy v pondělí po poledni kvůli vysokým teplotám vyjely kropicí vozy, zhruba po hodině kropení přerušily, protože začalo pršet. Řekli mluvčí městské Technické správy komunikací Jiří Wolf a Pražských služeb Alexandr Komarnický. Poprvé letos vozy vyjely v neděli. Kropení a mlžení je součástí každoroční letní údržby komunikací, vozy vyjíždějí vždy, když tři dny po sobě teploty překročí 25 stupňů Celsia. V pražských ulicích také Pražské vodovody a kanalizace jako každý rok rozmístily mlžítka pro ochlazení chodců.

Vozy využívají pitnou vodu

Vozy na pokyn TSK vysílají Pražské služby, využívají pitnou vodu z běžného vodovodního řadu, kterou nabírají v několika desítkách určených hydrantů. Vzhledem k hlášeným bouřkám TSK v pondělí zvažovala, zda zhruba dvacet vozů do ulic v Praze 1, 2 a 3 vyšle, s ohledem na stále trvající vysoké teploty to nakonec učinila. Řidiči podle Komarnického asi po hodině kropení kvůli dešti přerušili. „Pražské služby mají nicméně na dnešek i pro další dny pro případ potřeby pro celou metropoli k dispozici plný počet vozidel," uvedl.

Dodal, že kropení a mlžení osvěžuje klima ve městě, ale zejména snižuje prašnost a intenzitu přízemního ozonu, který je pro lidský organismus dráždivý. Pitnou vodu podle něj firma využívá proto, že cílem je ochladit nejen ulice, ale i jejich uživatele. „Zkrápí chodce, cyklisty, ale i zvířata, kteří tak s vodou přicházejí do kontaktu," vysvětlil. Standardně se kropí a mlží v režimu minimálně čtyř kol mezi jedenáctou dopolední a šestou večerní, řekl mluvčí Pražských služeb.

Mlžítka se spouští centrálně v určitý čas při určité teplotě

Lidé se také mohou v metropoli každoročně osvěžit u mlžítek, které na základě objednávek městských částí umísťují PVK na hydranty primárně nesloužící hasičům. Letos jich je podle mluvčího firmy Tomáše Mrázka instalováno 22. Letošní novinkou je pak 11 takzvaných osvěžítek. „Mlžítka pouštíme centrálně v nějaký čas a při nějaké teplotě. Osvěžítko si každý může spustit sám, kromě rozprašovadla je tam i možnost si natočit pitnou vodu," vysvětlil mluvčí.

Meteorologové prodloužili výstrahu před vysokými teplotami do úterý, na východě země pak až do středy.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pražské služby

Štítky kropicí vozy, horko, osvěžení, silnice, počasí, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prahu opět křižují kropicí vozy. Vyjíždějí, když je teplota tři dny nad pětadvacítkou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.