Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Petřínská rozhledna bude dnes svítit k 300. výročí stálého osvětlení v Praze

Petřínská rozhledna dnes v noci několikrát změní barvu na počest 300. výročí zavedení stálého veřejného osvětlení v Praze. Smyčka barevného spektra symbolizujícího první petrolejové lampy až nynější LED svítidla pojede od půl desáté večer do východu slunce.

„Osvětlení zahájíme animací ohně tak, jak dříve hořely první olejové lampy, objeví se symbolicky plameny i na rozhledně. Potom se postupně prostřídají barvy typické pro světlo zářící z pražských lamp, od minulosti po současnost. V závěru pak Petřín oblékne žlutomodrý kabátek v barvách THMP,“ uvedl v tiskové zprávě Tomáš Novotný, místopředseda představenstva Technologií hlavního města Prahy. 

První stálé osvětlení Prahu rozzářilo 28. června 1723. Mělo formu olejových lamp, které byly instalovány ke korunovaci císaře Karla VI. českým králem na trase takzvané královské cesty od Pražského hradu přes Karlův most a Staroměstské náměstí do Celetné ulice. V roce 1847 se ve městě poprvé objevily plynové lampy, které koncem 19. století začala vytlačovat elektrická energie. První obloukové lampy na stejnosměrný proud nainstaloval František Křižík v roce 1882 v Hybernské ulici.

V současné době pražská síť veřejného osvětlení zahrnuje asi 137 400 lamp. Hlavní město stožáry a kabelové vedení postupně modernizuje a současně vyměňuje sodíkové výbojky za úspornější LED svítidla. Součástí obnovy je i instalace technologie, která umožňuje lampy na dálku ovládat a regulovat jejich svítivost.

Společnost Technologie hlavního města Prahy založil magistrát v roce 2018. Před tím měla lampy na starosti soukromá firma Eltodo, které skončila smlouva v roce 2008 a vedení města ji následně opakovaně prodlužovalo bez výběrového řízení. THMP pro magistrát zajišťují i další služby, starají se například o slavnostní nasvícení památek, kamerový systém nebo semafory.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Prague City Tourism

Štítky Petřínská rozhledna, Technologie hlavního města Prahy, výročí, barvy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petřínská rozhledna bude dnes svítit k 300. výročí stálého osvětlení v Praze  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.