Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Luxusní hotel skrýval i prominentní protiatomový kryt. Jalta má 65 let

Pražský hotel Jalta, který byl otevřen 1. června 1958 na Václavském náměstí, zaplnil proluku po bombardování za druhé světové války. Původně to měl být hotel třetí kategorie, ale díky architektovi Antonínovi Tenzerovi vyrostla budova, která je považována za nejzdařilejší stavbu období socialistického realismu. Rozpočet stavby, o jejíž vznik se přičinil prezident Antonín Zápotocký, dosáhl výše 40 milionů korun československých. Na výzdobě se podílela řada významných výtvarníků, Jan Jiříkovský navrhl sochy na sloupech průčelí, Václav Markup vytvořil vyřezávané kruhové dřevěné schodiště.

Hotel měl už při otevření velmi nadstandardní vybavení

Hotel Jalta měl v případě válečného konfliktu sloužit jako štábní centrum Varšavské smlouvy. Už v době otevření měly apartmány televizor, všechny pokoje potom telefon a rozhlasový přijímač. K dispozici měli hosté také například osobní automobily Škoda 1201. Druhý suterén budovy sloužil jako prominentní protiatomový kryt, který byl vybaven i nemocnicí s operačním sálem. Nyní je v těchto prostorách muzeum.

Podzemí také skrývá speciální nádrž na vodu, ze které by se čerpalo pro chráněné osoby a personál nemocnice. V 70. letech v budově sídlila ambasáda SRN, býval tam noční klub a později diskotéka.

Budovu vlastní stejný majitel jako tu sousední, ve které je Primark

Po kuponové privatizaci získala hotel Nomura Bank a cestovní kancelář Miki Travel. V roce 2003 koupila Jaltu společnost Flow East, které patří i sousední budova The Flow na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice, ve které sídlí obchod Primark. Hotel byl několikrát rekonstruován.

Svým hostům nabízí pětihvězdičkové ubytování v 94 pokojích. V přízemí se nachází luxusní restaurace a v prvním patře konferenční centrum s výraznou terasou. Jedna noc pro dospělého vyjde podle serveru booking.com asi na 2500 korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hotel Jalta

Štítky výročí, 1. června, hotel, Praha, Hotel Jalta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Luxusní hotel skrýval i prominentní protiatomový kryt. Jalta má 65 let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.