Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Zabaveno! Aktivisté vyvěsili transparent na dům ruského zbrojaře v Praze

Na pražském Žižkově dnes aktivisté ze skupiny Kaputin vyvěšením transparentu na domu, jenž patří rodině ruského zbrojaře, upozornili na pokračující ruskou agresi na Ukrajině. Žádají zabavení domu a apelují na české úřady, aby důsledněji uplatňovaly sankce vůči ruskému vedení. Akci podpořil také senátor Marek Hilšer, který poslal dopis premiérovi Petrovi Fialovi (ODS) a ministrovi zahraničí Janu Lipavskému (Piráti) s výzvou k uplatnění sankcí.

„(V dopise) upozorňujeme na to, že v Praze si ukládají majetky lidé, kteří jsou spojeni s Vladimírem Putinem, vyrábí pro něj rakety a jsou to exponenti režimu," řekl Marek Hilšer. Dodal, že přestože má Česko zákon, který má řešit sankce na tyto lidi, tak oni na tom sankčním seznamu nejsou. Podle něj jsou přitom na sankčním seznamu Spojených států a Kanady. „Myslím, že česká vláda by tohle měla řešit podle zákona a neměli bychom nad tím přivírat oči," uvedl Hilšer.

Člen skupiny Kaputin Otakar Van Gemund ČTK řekl, že aktivisté chtějí poukázat na nehoráznost skutečností, že zeť ruského zbrojaře vlastní činžovní dům a jeho rodina po Česku vlastní nemovitosti v hodnotě několik stovek milionů korun. A podle něj si tak mohou v ČR svobodně podnikat, i když jejich „rodinný příslušník vyrábí rakety, které vraždí Ukrajince v agresivní teroristické válce, kterou rozpoutalo Rusko“.

Podle Van Gemunda jde o Olgu a Rostislava Zorikovovi a jejich další příbuzné. „Takže my žádáme, aby sankční zákon byl dodržován a tohle nebylo možné, a aby jakýkoliv ruští oligarchové na sankčním seznamu byli vyvlastněni a ten majetek se pak prodal," řekl člen skupiny Kaputin. Dodal, že výtěžek by se poslal na pomoc Ukrajině jako válečná reparace.

Podle skupiny Kaputin je Olga Zorikovová dcerou Borise Obnosova, generálního ředitele nejvýznamnějšího ruského výrobce raket a bomb Tactical Missiles Corporation (KTRV). Kromě domu na Žižkově dále rodina vlastní nemovitosti v Hlubočepích a na Barrandově. „Platí tvrdá vízová omezení pro běžné Bělorusy a Rusy, ale chybí efektivní kontrola pohybu příbuzných vysoce postavených ruských zločinců na českém území, a to nejen v tomto případě," uvedl Van Gemund.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kaputin

Štítky Rusko, Ukrajina, diplomacie, boje, protest, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Englic

Bude rektor UK iniciovat odvolání Hilšera z funkce jako tomu bylo u p. Ševčíka?

Pátek, 19. května 2023, 17:33Odpovědět

Melánie Hiralová

To je hrůza, to nebylo ani za komunistů!!! Když se prostě teď někdo nebude někomu líbit, tak se mu jednoduše sebere majetek? A kolik majetku se znárodnilo osobám z USA za jich agrese a války vedeném fakticky po celém světě? Afganistán, Sýrie, Rwanda, Irák, Vietnam, Libérie, Eritrije, Jugoslávie ..... a plno plno dalších vojenských útoků ... Kam prostě šlápla jejich bota, tráva neroste. Začalo to vyvražděním původních obyvatel Indiánů a trvá to dodnes. To jim budeme muset zabavit ale hodně, hodně budov a ještě to nebude stačit, i když si tu koupili kdeco za hubičku. Vláda nastavila zlý a nepřátelský postoj a toto je pak výsledek, že kdejaký křikloun z nějaké bandy si tady bude dělat co chce.

Čtvrtek, 18. května 2023, 10:02Odpovědět

Zabaveno! Aktivisté vyvěsili transparent na dům ruského zbrojaře v Praze  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.