Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Oheň pod dozorem, ohniště zasypat. Pražští hasiči radí, jak se chovat při pálení čarodějnic

Dnešní tradiční pálení čarodějnic s sebou nese i rizika, kterých jsou si vědomi hlavně členové hasičského záchranného sboru. Ti všem organizátorům poradili, jak s ohněm zacházet tak, aby nedošlo k tragédii. Důležité je pro táborák vybrat dobré místo, sledovat povětrnostní situaci a uhasit ho vodou nebo zeminou.

Zásadní je evidence pálení přes web. „Toto ohlášení slouží jen pro možnost ověření místa pálení s možným nahlášením požáru. Tím dochází k omezení počtu planých výjezdů hasičů. Při samotném pálení si každý musí počínat tak, aby nezavdal příčinu ke vzniku požáru,“ upozornil mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Dodal, že evidence automaticky neznamená povolení.

Posilovat ale počty hasiči na sobotní večer neplánují. „Během večera budeme naše případné výjezdy koordinovat s jednotkami dobrovolných hasičů,“ uvedl Kavka.

Dobrovolní hasiči také v okrajových částech města na pálení větších vater dohlíží na organizovaných akcích, které Kavka doporučil navštívit raději, než zakládat vlastní oheň.

Při samotném táboráku pak platí:

Při rozdělávání ohně, se v žádném případě nesmějí používat vysoce hořlavé látky.

Při přípravách na rozdělávání ohně je nutné si předem rozmyslet umístění ohniště či místa pálení. Místo musí být vzdálené minimálně 50 m od kraje lesních porostů a 100 m od stohu slámy.

Je zakázáno například rozdělávat oheň ve vysoké suché trávě, na strništi apod. Je třeba mít na paměti i bezpečnou vzdálenost od obytných nebo hospodářských budov, neboť kvůli odletujícím jiskrám vzniká nebezpečí požáru, např. zapálením střechy.

Je nutné věnovat pozornost aktuální povětrnostní situaci.

Při pálení ohňů by měla být vždy přítomna alespoň jedna osoba starší 18 let.

Oheň se nesmí nechat ani na okamžik bez dozoru.

Opustit místo pálení je možno až poté, co je ohniště důkladně uhašeno, ať už prolitím vodou, nebo zasypáním zeminou. Pamatujte, že i ve zdánlivě zcela vyhaslém ohništi se mohou skrývat žhavé oharky a poryv větru je znovu rozdmýchá a oheň roznese.



 

Ohodnoť článek

Foto Hasiči Praha

Štítky pálení čarodějnic, oheň, hasiči, tradice, pravidla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oheň pod dozorem, ohniště zasypat. Pražští hasiči radí, jak se chovat při pálení čarodějnic  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.