Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Do restaurací na náplavce se vrací zákazníci. Hladina Vltavy ale od neděle neklesla

Vedení města se rozhodlo i přes stávající povodňové riziko otevřít náplavky. Hladina Vltavy zůstává stejně vysoká, ale vzhledem k víkendovému počasí je podle magistrátu riziko povodní menší. Uzávěru náplavek hodnotí pozitivně městská policie, provozovatelé lodí a podniků zas tak nadšení nejsou.

Několikadenní uzávěra je podle mluvčí městské policie náročná zejména kvůli spolupráci hned několika útvarů. „Jedná se o velmi náročný úkol pro všechny participující složky, hlavně v prvních hodinách po rozhodnutí Protipovodňové komise, protože je nutné opatření realizovat v co nejkratším čase,“ uvedla pro redakci Drbny Irena Seifertová. „Všechny subjekty, kterých se tato opatření dotkla, se chovaly velmi zodpovědně a strážníci tak nemuseli řešit žádné zásadní problémy. Stejně tak tomu bylo v případě Pražanů i turistů,“ dodala Seifertová. Zákaz vstupu dodržovali bez větších incidentů všichni i přesto, že k rozhodnutí došlo v tak krátkém čase.

Praha otevřela náplavky, povodňová aktivita ale dál trvá

I když je v Praze dál povodňová aktivita, magistrát s ohledem na dobrý výhled počasí znovu otevřel náplavky, které kvůli zvýšené hladině Vltavy v neděli nechal uzavřít. Zbylá opatření, tedy uzavření protipovodňových vrat na Čertovce a přerušení...

Na začátku sezóny je počet zákazníků i bez uzávěry nízký

Znovuotevření uvítali zejména provozovatelé podniků a lodí, kteří kvůli opatření přišli o zákazníky. Ušlý zisk jim totiž nikdo nenahradí. „Veškeré ztráty způsobené uzavřením náplavek jdou za námi. Velký problém je, že letos navíc došlo k posunutí sezónních poplatků o měsíc dříve, tedy od března. To nikdy nebylo, doteď se vždy začínaly platit vyšší nájmy až od dubna,“ vysvětlil složitou situaci provozovatel jedné z lodí na Rašínově nábřeží, který si nepřál být jmenován. „Momentálně všechny naše výdělky jdou právě na tyto poplatky. Já potřebuji vytvořit takový obrat, abych zaplatil zaměstnance, nájem, energie a v těch přechodných měsících, jako je právě březen jsem rád, když je tři nebo pět pěkných dní v měsíci,“ popsal průběh posledních několika týdnů. „A ve zbytku svítíme a pálíme elektriku a čekáme, kdo přijde na svařené víno, protože je prostě zima,“ doplnil.

Sám připouští, že v letních měsících je situace výrazně lepší, zákazníků je právě díky hezkému počasí výrazně více. Problematické jsou právě měsíce zkraje a na konci sezóny, která je letos podle podnikatele, alespoň co se výše poplatků pro provozovatele lodí, prodloužena až do října. Tedy o měsíc déle, než tomu bylo v minulosti.

V případě nutnosti se lodě přesouvají do bezpečného přístavu

Výhled do dalších dnů podle pražského podnikatele navíc není úplně optimistický. Pečlivě sleduje předpověď počasí a pokud by se vyplnila a od středy by mělo opět pršet, tak se obává, že bude problém s lodí i přejet do jednoho z bezpečných pražských přístavů. „Ten tah, který Vltava už teď má, je pro nás velmi riskantní. Pokud nedostaneme informaci o zvýšené povodňové aktivitě včas, mohlo by se stát, že už moje loď nebude dostatečně silná, aby bez problémů do přístavu doplula,“ vysvětlil. „Potřebuji několik dní na to, abych rozmontoval plovoucí část terasy a abych veškerý majetek zabezpečil,“ dodal.

Technologie v kobkách by měla vydržet druhý stupeň povodňové aktivity

V případě, že by se průtok zvýšil na více než 550 m3/s a byl by vyhlášen vyšší stupeň povodňové aktivity, museli by provozovatelé lodí na Rašínově nábřeží své lodě odvézt do smíchovského přístavu kus proti proudu. Tam se k sobě lodě přiváží tak, aby zvýšený průtok v pohodě zvládly.

Co se týče kobek na Rašínově nabřeží, situace je jiná. Speciální technologie protipovodňových zábran by měla prostory v kobkách ochránit až do druhého povodňového stupně. Zjednodušeně tedy stačí kobky uzavřít a není třeba vybavení galerií a barů, které v nich sídlí, přesouvat.

Některá opatření stále trvají

Pražské náplavky se město rozhodlo uzavřít v neděli večer, kdy se průtok Vltavy dostal na 400 m3/s. Kromě uzavření náplavek došlo i k preventivnímu zavření vrat na Čertovce. O tom jsme informovali zde.  

Ve čtvrtek se město rozhodlo náplavky znovu otevřít, povodňová aktivita ale zůstává na stejném stupni. Magistrát tak učinil na základě předpovědi počasí, podle které už o víkendu nemá pršet. Kromě vstupu na náplavky ale ostatní opatření, jako je uzavření vrat na Čertovce, stále platí.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky náplavka, povodně, lodě, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do restaurací na náplavce se vrací zákazníci. Hladina Vltavy ale od neděle neklesla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.