Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Praha preventivně zavírá náplavky kvůli stoupající hladině řek

, aktualizováno 16. dubna 2023, 20:54

Kvůli vytrvalým dešťům na velké části území České republiky stoupají hladiny řek. Vedení Prahy je v kontaktu s meteorology a situaci neustále sleduje. V nejbližších hodinách má nastat první stupeň povodňové aktivity, město proto v neděli večer uzavřelo náplavky v Praze 1, 2 a 5 a vrata na Čertovce.

Po osmé hodině budou náplavky prázdné

Vltava má v Praze průtok zhruba 400 m3/s, v nejbližších hodinách by se ale číslo mělo dostat na 450. To už odpovídá 1. stupni povodňové aktivity. Praha proto přistupuje k preventivním opatřením.

V sedm hodin večer se proto zavřely náplavky v městských částech Praha 1, 2 a 5. Zaparkovaná vozidla, která majitelé nestihli přeparkovat, budou odtažena. Po osmé hodině večer mají být náplavky prázdné. Kvůli uzavírce skončily dřív také některé akce, které na místech probíhaly, a došlo k přerušení provozu přívozů.

Vrata na Čertovce se uzavřela v šest hodin, asistovali u toho hasičští potápěči. Podle mluvčího hasičů Martina Kavky je to pro ně rutinní činnost, protože uzavření vrat se trénuje pravidelně včetně pravidelného čištění kolejnice.

Jde o běžná preventivní opatření

„Od pátku jsme v kontaktu s Povodím Vltavy, Českým hydrometeorologickým ústavem a dalšími příslušnými subjekty a společně pravidelně sledujeme a vyhodnocujeme situaci. Naším cílem je co nejvíce ochránit životy i majetek obyvatel města. Další vývoj situace budeme monitorovat a jsme na něj připraveni. Ostatně ve středu jsem se byl osobně podívat, jak jsou na možnou povodeň vrata na Čertovce připravená při jejich zkoušce, dnes již fungují naostro,“ uvedl primátor Bohuslav Svoboda (ODS) na facebooku. „Rád bych zdůraznil, že veškeré kroky jsou v tuto chvíli preventivní a případně budeme dále reagovat na vývoj situace,“ dodal.

„Podnikáme v tuto chvíli běžná preventivní opatření s ohledem na vysoké srážky v uplynulých dnech. Chráníme tak nejen majetek a životy Pražanů, ale i pražské parky podél řeky Vltavy v historické části města. V nejbližších hodinách by sice neměly nastat další výrazné srážky, ale mohly by se objevit v následujících dnech. Odtok z Vltavské kaskády se začne zvyšovat dnes kolem osmé hodiny večer,“ upřesnila ve zprávě pro novináře náměstkyně primátora pro životní prostředí a klimatický plán Jana Komrsková (Piráti).

„Protipovodňová opatření se s ohledem na možný pozitivní vývoj zatím stavět nebudou,“ podotkl Svoboda. Průtok by v Praze aktuálně neměl překročit 550 m3/s, první ohrožení nastává až při hranici 700 m3/s. Město ale zůstává v pohotovosti a v kontaktu se složkami Integrovaného záchranného systému i městskými částmi.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy

Štítky Praha, náplavka, vrata, Čertovka, Vltava, Český hydrometeorologický ústav, povodně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha preventivně zavírá náplavky kvůli stoupající hladině řek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.