Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Praha otevřela náplavky, povodňová aktivita ale dál trvá

I když je v Praze dál povodňová aktivita, magistrát s ohledem na dobrý výhled počasí znovu otevřel náplavky, které kvůli zvýšené hladině Vltavy v neděli nechal uzavřít. Zbylá opatření, tedy uzavření protipovodňových vrat na Čertovce a přerušení provozu přívozů, zůstanou podle předpokladu v platnosti do úterý.

V pražské Chuchli platí nyní podle serveru Českého hydrometeorologického ústavu první stupeň povodňové aktivity, tedy bdělost. „Potěšující zprávou je, že povodňové nebezpečí z větší části pominulo. Jako pozitivní také vnímám, že se prokázala funkčnost protipovodňových opatření a Praha se z minulé kalamity poučila. Ve spolupráci s Povodím Vltavy budeme situaci dál sledovat," uvedl primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Mluvčí magistrátu Vít Hofman dále upozornil, že lidé na náplavkách by měli dbát zvýšené opatrnosti, protože v případě pádu do řeky by kalná voda znesnadňovala práci záchranářům.

Kvůli vytrvalým dešťům na velké části území České republiky stoupají hladiny řek. Vedení Prahy je v kontaktu s meteorology a situaci neustále sleduje. V nejbližších hodinách má nastat první stupeň povodňové aktivity, město proto v neděli večer...

Nadále nejezdí přívozy P1 ze Sedlce do Zámků, P2 z Podbaby do Podhoří, P6 z Lahoviček do Modřan, P7 od Holešovická tržnice na Rohanský ostrov a Vyšehrad mezi Smíchovem a Podskalím.

Odborníci podle Hofmana nepředpokládají další zvyšování hladiny Vltavy, protože rozhodující přítoky, tedy Berounka a Sázava, již kulminovaly a jejich průtok se postupně snižuje. Podle predikcí meteorologů a hydrometeorologů by první stupeň povodňové aktivity mohl v Praze pominout v úterý, doplnil mluvčí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky náplavky, magistrát, zákaz, povodně, varování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha otevřela náplavky, povodňová aktivita ale dál trvá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.