Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Prezident Pavel otevře Hrad, ruší bezpečnostní kontroly

, aktualizováno 17. dubna 2023, 12:42

Prezident Petr Pavel dnes oznámil, že nechá odstranit bezpečnostní kontroly pro vstup na Pražský hrad. Už dnes v poledne začali odstraňovat rentgenové rámy, které jsou umístěny u tří vchodů do areálu. Zátarasy pro auta zatím zůstanou.

Tým Pavla pracuje na novém bezpečnostním projektu

„Začneme dnes od dvanácté hodiny. Dojde k odstranění většiny bezpečnostních rámů a plošných kontrol vstupů, které vedly k tomu, že se vytvářely dlouhé fronty,“ řekl prezident Petr Pavel na tiskové konferenci. Na každém vstupu bude ponechán jeden rám.

Bezpečnostní zábrany proti vjezdu vozidel, jaké jsou například na příjezdu od Prašného mostu, zůstanou, za ty podle prezidenta zatím není alternativa, která by mohla efektivně Hrad ochránit.

Do Pražského hradu bude možné vstupovat stejnými vstupy, jako dnes. Z Hradčanského náměstí přes čtvrté nádvoří, z Mariánských hradeb přes Prašný most a z ulice Na Opyši pod Černou věží. K tomu také z Jeleního příkopu k Pacassiho bráně a z Královských zahrad přes Stájový dvůr. 

Pavel také zmínil bezpečnostní projekt, na kterém se pracuje od roku 2015. Ten měl za cíl komplexně pojmout ochranu Pražského hradu s využitím moderních technických prostředků, které by umožnily odstranit nejen zábrany, ale i snížit počty policistů. Jeho tým provedl revizi projektu a v průběhu jednoho až dvou měsíců bude zorganizováno výběrové řízení na dodavatele. 

Kontrolovat se bude namátkově

Podle Pavla se areál otevře i kulturně a společensky, v prostorách budou organizovány kulturní akce. Na nich a úpravách Hradu bude spolupracovat s architektem Josefem Pleskotem.

Jak zmínil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), původní odstranění bezpečnostních kontrol odsunul začátek ruské agrese na Ukrajině v únoru minulého roku. Uvedl, že kontroly nezmizí úplně, ale budou se provádět namátkově. „Policista bude mít informace od operativních složek z kamerového dohledu, které vyhodnocují chování a zavazadla návštěvníků, a přesvědčí se zda ten člověk neporušuje návštěvní řád," vysvětlil na tiskové konferenci policejní prezident Martin Vondrášek.

Bezpečností kontroly na Hradě zavedli v roce 2016 po sérii teroristických útoků v Evropě. Jak uvedl Vondrášek, Pražský hrad byl podle policie jedním z neohroženějších míst. Situaci analyzovali každý půlrok a na základě toho stanovili rozsah opatření.

Ročně Pražský hrad navštívilo osm milionu lidí, v jeden den i třicet tisíc. Někteří u sebe měli nože nebo jiné bodné zbraně, nebo i legálně držené krátké zbraně.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ivo Spisar

Štítky Petr Pavel, kontroly, Pražský hrad, rámy, zátarasy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prezident Pavel otevře Hrad, ruší bezpečnostní kontroly  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.