Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Praha daruje Banské Štiavnici čtyři miliony korun, peníze pomohou se škodami po požáru

Rada hlavního města odsouhlasila finanční dar slovenskému městu Banská Štiavnica, jehož historické centrum v březnu poničil požár. Praha pošle čtyři miliony korun, polovina je určena na likvidaci následků požáru, druhá na záchranu památek UNESCO.

Město ve středním Slovensku zasáhl požár 18. března. Hořelo sedm historických budov včetně Slovenského baňského archivu, základní umělecké školy, budovy takzvaného Berggerichtu, ve kterém sídlí Mineralogická expozice Slovenského báňského muzea.

Nejničivějších požár v historii města poničil střechy pěti národních kulturních památek i celá patra s vzácnými renesančními stropy. Škody město odhaduje na desítky milionů eur.

„Částka není úplně symbolická. Je naopak adekvátní tomu, jak jsme před dvěma roky podpořili vesnice na jižní Moravě, které poničilo tornádo. Nyní jsme částku zdvojnásobili, protože si uvědomujeme, že se jedná o kulturní památky nevyčíslitelné hodnoty. Nachází se v památkové zóně Světového dědictví UNESCO, kam byly navíc zapsány přesně před 30 lety,“ vysvětlil v tiskové zprávě Jiří Pospíšil (ODS), náměstek primátora v oblasti kultury, cestovního ruchu, památkové péče, výstavnictví a péče o zvířata.

Částka, kterou musí ještě schválit zastupitelstvo 27. dubna, je rozdělena na poloviny po dvou milionech. Jedna jde přímo na záchranu památek, druhá na ostatní škody, které oheň způsobil.

„Dáváme tím najevo nejen solidaritu s poničeným městem požárem, ale i zájem o osud historického a kulturního dědictví Banské Štiavnice, která je podobně jako Praha zapsaná na seznamu UNESCO. Neměli bychom být lhostejní k tomu, co se děje v sousedních zemích. I my býváme za jakoukoliv pomoc v případě podobných katastrof vděční,“ doplnil primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Ohodnoť článek

Foto Facebook města Banská Štiavnica

Štítky požár, Praha, Banská Štiavnica, Světové dědictví UNESCO, rada, zastupitelstvo Slovensko, Bohuslav Svoboda, Jiří Pospíšil, dar, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha daruje Banské Štiavnici čtyři miliony korun, peníze pomohou se škodami po požáru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.