Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zlepšete svou komunikaci, vyzvali pražští starostové Českou poštu. O rušení poboček chtějí jednat osobně

Starostové dvaadvaceti pražských městských částí vyzvali Českou poštu, aby zlepšila svou komunikaci a řešila s nimi plánované rušení poboček osobně. Chtějí vysvětlit postup výběru poboček a podílet se na změně návrhů . Ministr vnitra Vít Rakušan a vláda mají mezitím počkat se schválením plánu.

„Požadujeme vysvětlení a data, ze kterých se vycházelo při přípravě návrhu"

Starostové v reakci na páteční oznámení pošty zrušit po celé Praze 35 poboček svolali na pondělí jednání. Žádná z dvaadvaceti městských částí se záměrem nesouhlasí.

„Navrhovaný seznam nebyl nijak a s nikým z městských částí konzultován, ani nebyly předloženy relevantní důvody a argumenty k navrhovanému rušení,“ píše se v usnesení, které starostové schválili po jednání.

Teď chtějí, aby je pošta nejpozději do 7. dubna kontaktovala a domluvila se na termínech osobního setkání. Ta by měla proběhnout v následujících třech týdnech do 21. dubna. Mezitím požádali vládu a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), aby plány České pošty neschválila.

Česká pošta zruší po celé Praze 35 poboček

Česká pošta dnes zveřejnila seznam 300 poboček, které zruší k polovině roku. V Praze jich ubude 35. Rušené pobočky pošta vybírala podle návštěvnosti klientů, podle počtu uskutečněných transakcí, ekonomické rentability svého provozu a podle...

„Požadujeme vysvětlení a data, ze kterých se vycházelo při přípravě návrhu, a to nejlépe před samotným setkáním mezi představiteli České pošty a starosty městských částí," pokračuje usnesení.

K tomu chtějí možnost zohlednit v návrzích specifická kritéria městských částí jako dopravní obslužnosti, územní bariérovosti, hustoty a počtu obyvatel.

V Praze 3 má zůstat jen jedna pošta

K rušení se vyjádřily skoro všechny radnice. V první městské části chtějí rušit dvě pobočky v Josefské a Kaprově ulici. Její vedení už s poštou jednalo a oznámilo, že na místech zůstanou ještě v následujících měsících. Po tu dobu budou hledat řešení.

„Již máme vytipované místo přímo na Malostranském náměstí, které by mohlo obsloužit zákazníky pošty i Czech Pointu. Mohlo by být v provozu již v době uzavření dosavadní pobočky,“ uvedl na webu radní Prahy 1 Karel Grabein Procházka. Místo hledají pro druhou poštu, nejlépe v okolí magistrátu.

Trojku zasáhlo rušení poboček znatelně, z šesti má pro osmdesát tisíc lidí zůstat jen jedna.

„Takový postup ze strany České pošty považuji za silně nekorektní a neférový vůči všem obyvatelům naší městské části. Na podatelnu našeho úřadu od České pošty přišlo jen strohé oznámení o pobočkách, které se mají rušit. Tuto informaci jsme obdrželi v jednu ráno téhož dne, kdy daný záměr pošta komunikovala směrem k široké veřejnosti. O zrušených pobočkách jsme se de facto dozvěděli až z médií, což je z mého pohledu mimořádně nešťastné,“ uvedl na webu starosta Prahy 3 Michal Vronský (Zelení).

„Česká pošta by měla postupovat ruku v ruce s místními samosprávami a ne z pozice síly"

V nejpočetnější městské části Praze 4 chce pošta zavřít pět poboček. „Někde je sice poštovní úřad, který má být zrušen, v docházkové vzdálenosti od jiné pošty, která bude fungovat nadále, v některých lokalitách bohužel budou mít obyvatelé na poštu daleko, a to může být hlavně pro seniory problém," popsal na stránkách radnice starosta Ondřej Kubín (ODS).

Praha 6 má přijít o pět poboček, na sídlišti Dědina v objektu Delta, na letišti, na Kladenské, ve Vaníčkově a v Parléřově ulici. „Česká pošta by měla postupovat ruku v ruce s místními samosprávami a ne z pozice síly. Beru to tak, že pošta tímto přejímá plnou odpovědnost za to, aby obsloužila všechny, kteří přijdou například ze zrušených poboček na již nyní přetížené poště v Dejvicích nebo na Petřinách, a zajistí, že se nebudou tvořit fronty až na ulici. Za absolutní nesmysl považuji návrh na zavření pobočky na Dědině, mimo jiné druhém největším sídlišti v Praze 6,“ sdělil na Facebooku starosta Jakub Stárek (ODS).

Rušení poboček pošta podle Grose tajila

V Praze 8 mají rušit čtyři pobočky a to k 30. červnu. „S rušením poboček, které pošta do poslední chvíle tajila a na žádný předchozí dotaz neposkytla relevantní informace, zásadně nesouhlasíme. Očekáváme, že co nejdříve dojde k dopisem slibovanému jednání ze strany České pošty, na kterém budeme důrazně požadovat přehodnocení tohoto záměru,“ komentoval na Facebooku starosta Osmičky Ondřej Gros (ODS).

„Jakkoli chápu ekonomické potíže pošty, se zavíráním poboček, aniž by byly informovány městské části, nemohu souhlasit. U nás v Praze 9 se podařilo udržet velmi vytížené pobočky ve Fénixu a na Proseku, jiné městské části rozhodnutí pošty zasáhlo mnohem více," napsal na svém facebookovém profilu starosta devítky Tomáš Portlík (ODS).

Na území Prahy 10 se mají zavřít pobočky v Malešicích, v OC Eden a Litevské ulici. „Ačkoli pošta o rušení svých poboček mluvila delší dobu, s námi rozhodnutí nikdo nekonzultoval. I proto se zástupci městské části obrací na vedení České pošty, protože chtějí vedle metodiky zvolené pro rušení a dat o vytíženosti poboček vědět, že plán optimalizace poboček bude funkční a zajistí poštovní služby pro občany v Praze 10," uvedla radnice na Facebooku. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 3

Štítky Česká pošta, radnice, městské části, rušení, pobočky, jednání, starostové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zlepšete svou komunikaci, vyzvali pražští starostové Českou poštu. O rušení poboček chtějí jednat osobně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.