Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vzácná luskounka má jméno Šiška, oznámila pražská zoo při zahájení sezóny

Samička luskouna krátkoocasého, která se v únoru narodila v pražské zoo jako první mládě svého druhu v Evropě, dostala jméno Šiška. Zoologická zahrada to oznámila při dnešním slavnostním zahájení 92. sezóny. Luskounce i celému chovatelskému týmu na dálku formou videozáznamu poblahopřála slavná bioložka Jane Goodallová. V nadcházejícím období zahrada plánuje přivést samičku pro vombata Coopera a také novou skupinu ďáblů medvědovitých s povolením přivést na svět mláďata.

Pražská zoo je druhá v Evropě, která luskouny chová

Po narození vážila malá luskounka 135 gramů a chovatelé ji museli kvůli nedostatku mateřského mléka zezačátku dokrmovat. Nyní už přibývá na váze, o čemž se zaměstnanci zoo přesvědčují dvakrát do týdne. Využívají při tom úchopového reflexu, který malí luskouni mají, protože se vozí na matčině ocase. Šišku tak přimějí ke klidu tím, že ji posadí na plyšové zvířátko a luskounka se k němu přilne.

Pražská zoo je teprve druhou zoo v Evropě, která kriticky ohrožené luskouny chová. Pár těchto savců získala před rokem z tchajpejské zoologické zahrady na základě partnerské smlouvy mezi Prahou a tchajwanskou metropolí. Šiška se narodila 2. února samici Run Hou Tang.

Anglická bioložka Jane Goodallová, která se zabývá výzkumem primátů, složila poklonu chovatelům, kteří se o pražské luskouny starají. Dodala, že doufá, že Šišku brzy uvidí osobně při své návštěvě.

Novinkou v letní sezóně bude pavilon goril

Ředitel instituce Miroslav Bobek dnes připomněl, že do své první hlavní sezony letos vstupuje nový pavilon goril - Rezervace Dja, který zoo otevřela loni v září. Uvedl také, že k vidění nebudou koně Převalského, jejichž výběh zahrada přestavuje. Lidé se ale za tímto erbovním zvířetem zoo mohou vypravit na pražské Dívčí hrady. „Nejvíce nyní pracujeme na expozici Arktida. Jde o nové prostory pro lední medvědy,“ doplnil ředitel s tím, že faunu Arktidy by měli reprezentovat i tuleni.

Dnešní program, který zahrnoval i řadu komentovaných krmení orangutanů, tučňáků nebo hrochů, přilákal do zoo v Troji už dopoledne několik tisíc návštěvníků. Zahrada pro ně připravila i výstavu k 60 letům chovu goril, která je k vidění v Gočárových domech.

Zoo dneškem také spustila novou fázi kampaně Seznamte se!, která veřejnosti představuje vybrané zvířecí osobnosti - lva „pohodáře“ Jamana, zvědavého kočkodana Malika, vzornou tučňáčí mámu Sněhurku nebo člunozobce Koronga, který sní při jednom krmení až jeden kilogram ryb a nejradši má kapry.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto ZOO Praha

Štítky zoo, Praha, luskouni, Šiška, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vzácná luskounka má jméno Šiška, oznámila pražská zoo při zahájení sezóny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.