Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Žena chová v bytě čtrnáct psů, teď se má stěhovat. Smrad připomíná prasečák, líčí sousedka

Žena, která v bytě v pražských Strašnicích chová čtrnáct psů, kočky a papoušky, se má z místa do konce března odstěhovat. Podle radnice Prahy 10 žena svůj byt už prodala. Pro sousedy to bude úleva, velký počet zvířat a chování ženy jim totiž komplikují život. Kromě nevycvičených psů je obtěžuje obrovské množství much, odporný zápach i harampádí na chodbách domu.

Nejhorší je na tom ten smrad. Něco mezi veřejnými záchodky a prasečákem"

Žena na sebe upoutala pozornost, když její psi v únoru napadli dítě na Říčansku, kam je jezdila venčit. Její sousedé z ulice V Úžlabině a lidé z okolních domů zažívají podle jedné ze sousedek nepříjemné okamžiky každý den.

„Snažíme se jí vyhýbat. Když jde se psy ven, čekáme i patnáct minut, než je všechny sesbírá a zorganizuje. V bytě žije s matkou, se kterou se každou chvíli hádá. To jsou brutální hádky, sprostá slova, vyhrožuje. Vyhrožovala i sousedům a nosí u sebe nůž,“ řekla redakci Pražské Drbny žena, která v domě bydlí, ale ze strachu si nepřála být jmenována.

„Nejhorší je na tom ten smrad. Něco mezi veřejnými záchodky a prasečákem. Když jdeme ven, zakrýváme si nos. Na společných chodbách se neuklízí, protože tam nikdo nechce trávit ani o minutu déle. V noci psi štěkají na celý dům, alergikům se špatně dýchá. Po psech na schodech zůstaly i výkaly, ty ale uklidila,“ dodala sousedka.

„Každou chvíli je tu křik, děti se bojí"

K problémům nájemníků teď přibyly i mouchy, které zápach z bytu láká. „Je těžké i větrat, protože se k vám ten pach dostane i z venku. Když mi nesla ke dveřím nákup kurýrka, málem se pozvracela," uvedla.

Podle ní se lidé bojí, když chovatelka své psy venčí. „Chovají se jako smečka, jinak by asi byli hodní, ale tím, že jich je tolik, jsou nebezpeční. Každou chvíli je tu křik, děti se bojí, psi na ně skáčou. V okolí je spousta dětských hřišť, lidé tam ale nechtějí nechat děti samotné, protože neví, kdy psy vypustí. My už tak nějak známe časy, kdy s nimi chodí ven, takže víme, kdy se jí vyhnout,“ popsala.

Lidé na volně pobíhající psi upozornili místní městskou policii, která začala lokalitu víc kontrolovat. „Několik přestupků týkajících se volného pobíhání psů pak hlídka oznamovala správnímu orgánu. Pokuty na místě žádné udělit nemohla, protože dotyčná s řešením na místě nesouhlasila, a to je jednou z mnoha podmínek pro řešení přestupku na místě,“ vysvětlila redakci Pražské Drbny mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová.

Zvířata byla v době kontrol v dobrém zdravotním i výživném stavu"

Kromě toho strážníci řešili parkování ženiny dodávky před domem, zabírá celý chodník. S autem plným psů v sobotu 4. března bourala na Strakonicku. Čtrnáct zvířat se rozuteklo do polí, jeden pes na následky zranění zemřel.

Problémová pejskařka z Prahy havarovala na jihu Čech. Čtrnáct psů uteklo do luk, jeden po nehodě zahynul

Kuriozní událost zaměstnala v sobotu před polednem jihočeské hasiče. Na nehodě dodávky by nebylo nic zvláštního, kdyby se z ní po nehodě nerozuteklo do okolních luk čtrnáct psů majitelky pocházející z Prahy. Hasiči tak měli u Bělčic na...

O nadměrný počet zvířat v bytě 3+1 se zajímala i Státní veterinární správa. „Inspektoři Městské veterinární správy v Praze provedli v uvedeném chovu ve Strašnicích opakovanou kontrolu v září a říjnu loňského roku. Bylo zjištěno, že dvě chovatelky, matka s dcerou, na této adrese chovají v cca sedmdesátimetrovém bytě celkem šestnáct psů, ale také jedenáct koček a deset ptáků v klecích. Zvířata byla v době kontrol v dobrém zdravotním i výživném stavu, nicméně podmínky chovu byly vzhledem k nedostatečným rozměrům pro takové množství zvířat vyhodnoceny jako nevhodné,“ uvedl pro redakci Pražské Drbny mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Počet zvířat by měla žena snížit

Veterináři proto podali podnět na obec s rozšířenou působností k zahájení správního řízení ve věci porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání, zároveň podali návrh na zvláštní opatření, snížení počtu chovaných zvířat. Další kroky jsou teď v kompetenci Úřadu městské části Praha 10.

„Městská část Praha 10 není odpovědná za řešení této situace. I přesto se ale o ni aktivně zajímáme. Z informací od příslušného správního orgánu víme, že začátkem února bylo s paní zahájeno správní řízení ale nelze dopředu předjímat výsledek jednání. Má být vydáno zvláštní opatření, ve kterém bude stanoveno omezení počtu chovaných zvířat v daném bytu a bude také stanoven odpovídající termín. Paní se na dané adrese stále zdržuje. Byt ale prodala a k odstěhování z bytu by mělo dojít k datu 31. března,“ informovala redakci Pražské Drbny mluvčí Prahy 10 Michaela Poláková.

Kromě zvířat představuje nebezpečí i harampádí, které chovatelka skladuje přímo na chodbách domu. „Je to na chodbě domu, tedy na únikové cestě. V případě požáru to může zkomplikovat evakuaci osob i zásah hasičů. Zvlášť v zakouřeném prostředí," uvedl pro redakci Pražské Drbny mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto redakce Drbny, HZS Jihočeského kraje, Marcel Hruška, Veronika Klimentová

Štítky chovatelka, psi, zvířata, zápach, Strašnice, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žena chová v bytě čtrnáct psů, teď se má stěhovat. Smrad připomíná prasečák, líčí sousedka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.