Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ukrajinští zdravotníci dostanou od Prahy zdravotnický materiál za patnáct milionů

Ukrajinští zdravotníci dostanou od pražského magistrátu zdravotnický materiál a další ochranné pomůcky, které využijí nemocnice a další zdravotnická zařízení. Jde například o roušky, stříkačky, jehly nebo jednorázové rukavice pro lékaře. Hodnota daru činí přibližně 15 milionů korun. Dnes to sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman. Na poskytnutí materiálu se město domluvilo s ukrajinským Centrem veřejného zdraví při ministerstvu zdravotnictví. Transport materiálu zajistí společnost ČD Cargo Logistics ve spolupráci s Českou poštou. Praha pomáhá Ukrajině od vpádu ruských vojsk loni v únoru. Od začátku války přišlo do Prahy přes 100 tisíc uprchlíků.

„Česká republika je jedním z evropských lídrů pomoci Ukrajině v situaci, kterou by nechtěl zažít nikdo z nás, a Praha pomáhá dlouhodobě. Každá pomoc se počítá a my budeme vždy připraveni podat pomocnou ruku těm, kteří to potřebují. Ať už jde o Pražany v nouzi, nebo o lidi bojující každý den o holý život, svobodu a budoucnost své země," uvedla náměstkyně primátora Alexandra Udženija (ODS).

Z metropole poputuje na Ukrajinu 280 tisíc roušek, 600 tisíc jednorázových rukavic nebo stříkačky, jehly a teploměry. Materiál by měl zamířit vlakem na Ukrajinu o víkendu.

Město vyčlenilo na pomoc ukrajinským uprchlíkům v loňském roce několik stovek milionů korun. Peníze jsou využívány mimo jiné na humanitární pomoc, vzdělávání dětí nebo na zajištění ubytování a dopravy. Praha také poslala na Ukrajinu stovky topidel, elektrocentrály nebo poskytla vyřazené tramvaje, sanitní a záchranné vozy, autobusy nebo balíčky s potravinami.

Pomoc uprchlíků je zajišťována prostřednictvím Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajincům (KACPU) a Centra následné podpory uprchlíkům z Ukrajiny (CNPUU) ve Vysočanech. KACPU odbavilo na 118 tisíc lidí.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky zdravotníci, podpora, Ukrajina, válka, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ukrajinští zdravotníci dostanou od Prahy zdravotnický materiál za patnáct milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.