Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

VIDEO: V centru Prahy protestovaly proti novele stavebního zákona desítky lidí

Zástupci víc než stovky spolků z celé České republiky se dnes sešli na Staroměstském náměstí, aby dali najevo nesouhlas s novelou stavebního zákona. Verze, kterou zítra v parlamentu předloží ve druhém čtení, totiž podle nich nedává prostor veřenosti vyjádřit se ke stavebním záměrům.

Veřejnost by se mohla vyjádřit jen ke kácení

Účastníci happeningu se před budovou Ministerstva pro místní rozvoj sešli před pátou hodinou. Rozebrali si žluté helmy, cedule s názvy zúčastněných organizací, kterých je 150, a přelepili si ústa černou páskou.

Pak se rozestavili do vyhrazeného prostoru a udělali si společnou fotku. Nakonec si slovo vzali zástupci některý organizací, které akci organizovaly. Promluvila 

Protestující chtějí, aby pozměňovací návrh novely stavebního zákona obnovil účast veřejnosti v rozsahu, v jakém byla do roku 2018. Teď se mohou do rozhodování zapojit pouze ve chvíli, kdy se kácí stromy nebo udělují výjimky z ochrany chráněných druhů.

Ochrana krajiny v poslaneckém návrhu zcela chybí"

„Poslanecký návrh považujeme za nedostatečný. Zlepšuje sice současnou situaci, kdy veřejnost nemá vůbec žádnou možnost se vyjádřit k většině stavebních záměrů, ale z neznámých důvodů redukuje ochranu životního prostředí na ochranu stromů a chráněných rostlin a živočichů. Ochrana krajiny v poslaneckém návrhu zcela chybí,” uvedla v tiskové zprávě Petra Kolínská ze spolku Zelený kruh.

Organizace proto zaslaly vládě otevřený dopis, ve kterém žádají úpravu novely. Pozměňovací návrhy musí být předloženy do zítřka, hlasovat se o nich bude zřejmě 22. března.

„Veřejnost by měla mít právo vyjádřit se také k nevratným záborům půdy, zásahům do krajiny nebo ochraně vody. Budeme proto dále apelovat na poslance, aby umožnili veřejnosti chránit přírodu a krajinu tak, jak to předpokládá zákon o ochraně přírody a krajiny, tedy všech jejích složek,” doplnil architektka Anna Vinklárková ze sdružení Arnika.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky Praha, Parlament České republiky, Česko, Staroměstské náměstí, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Petra Kolínská, Zelený kruh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: V centru Prahy protestovaly proti novele stavebního zákona desítky lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.