Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Průvody masek rozveselí Prahu. Přinášíme přehled těch největších

Masopust je období mezi svátkem Tří králů a Popeleční středou, která letos připadne na středu 22. února. Konec tohoto období se tradičně slaví průvodem v maskách. Pražské městské části jich tuto sobotu nabídnou hned několik. Ty největší proběhnou v Karlíně, na Malé Straně, na Letné, na Jižním Městě a v Kbelích.

Průvod z Loretánské ulice dojde městem až na Kampu

Již tradiční maškarní průvod Malou Stranou a Hradčanami začne srazem ve 13 hodin před hostincem U Černého vola v Loretánské ulici. Akce se každoročně účastní stovky lidí a ani letos nebude kromě masek v průvodu chybět ani živá hudba. Trasa povede přes Nerudovu ulici, Thunovskou i Mosteckou. Součástí průvodu jsou aklimatizační zastávky na kterých proběhne program v podobě krátkých scén: Porážka kobyly, Svatba masek nebo Zastřelení medvěda. Trasa bude končit na Kampě, kde budou čekat zabijačkové hody i teplé nápoje.

Masopustní veselí začíná po Třech králích a vrcholí oslavami v úterý před Popeleční středou. Ta pak zahajuje postní dobu, která trvá 40 dnů až do Velikonoc. Hlavními postavami na maškarních průvodech býval podle tradic medvěd, který divoce tancuje se ženami. Tradice původně vychází z magie a tanec s medvědem podle ní zajišťuje plodnost. Masky dříve chodily od domu k domu a dostávaly pohoštění ve formě koblih, šišek a alkoholu. S oslavami jsou také spojené zabijačky, takže nemohou chybět jitrnice, slanina a další masové pochoutky. 
V úterý býval tradičně odsouzen Masopust, někde také Bakhus nebo Pohřebenář, jako symbol poživačnosti. V některých oblastech byla také jako symbol pohřbívána basa. To vše na symbol následujícího postního období, kdy se nekonaly oslavy, muziky a tancovačky. 

Karlínské masopustní slavnosti se konají již dvě dekády

Karlínský průvod začne krátkým programem v Kaizlových sadech, odkud půjdou masky na Karlínské náměstí. Tam budou od 13 do 19 hodin otevřeny stánky s jídlem i pitím a od 14 hodin začne hudební program. Zábava pro nejmenší zahrne divadelní pohádku, projížďku v koňském povoze a ty děti, které dorazí v masce dostanou sladkou odměnu v podobě pečiva z Antonínova pekařství.

Karlínská slavnost se dnes koná již po dvacáté a u příležitosti výročí pořádá městská část výtvarnou soutěž pro děti do 15 let.

Praha 7 zavede masky do kulturních institucí

Maškarní průvod na Letné obejde kulturní instituce a členové průvodu, kteří přijdou v maskách mají dnes  vstup zdarma. Bez poplatku tak lze navštívit Národní zemědělské i technické muzeum, Letenské vodárny, Galerii Scarabeus s expozicí loutek nebo Muzeum kávy. Součástí průvodu bude živá hudba, divadelní a taneční vystoupení. Program začíná ve 13 hodin a pro všechny bude v rámci masopustních oslav nachystáno tradiční masopustní občerstvení, například smažené koblihy, šišky a vepřové speciality.

Masopustní program s maskami chystá i Jižní Město

Průvod masek v jižní části Prahy startuje ve 14 hodin, půjde z Opatova a bude pokračovat dál do Centrálního parku. V KC Matky Terezy pak bude nachystán navazující program. V průvodu půjde Masopust, kominík, nevěsta s ženichem nebo třeba bába s nůší, další účastníci v maskách jsou také vítáni.

Žižkovský masopust proběhne hned na třech místech

Praha 3 se rozhodla svůj program umístit na Scénu Pražského Montmartru, kde bude od 14 do 18 hodin nachystán hudební program, dopoledne bude v Infocentru Prahy 3 a okolí připraven program pro děti s hledačkou na Jiřáku a v Atriu na Žižkově proběhne od půl druhé to půl čtvrté workshop tvoření masek. Na poslední ze zmíněných akcí je nutná registrace.

V Kbelích za masku jitrnici

Kbelský průvod bude zahájen v Centrálním parku Kbely ve 13 hodin a vydá se na okruh, na němž budou nachystány zastávky s programem. Zakončení trasy bude opět v parku, kde bude do půl čtvrté připravené občerstvení a program pro děti. Každý návštěvník v masce se může těšit na masitou pochoutku a zároveň zde proběhne soutěž o nejhezčí masku hned v několika kategoriích.

Téměř 30 let maškary na Břevnově

Břevnovský průvod je naplánován až po víkendu, na úterý 21. února, a projde od 16:00 po Bělohorské třídě až do Břevnovského kláštera. Součástí bude živá hudba, občerstvení pro návštěvnícy v maskách a dětský program. Břevnovští pořádají průvod již 29. rokem a narozdíl od ostatních organizátorů dodržují masopustní veselost v úterý, tedy tak, jak se tradičně masopust slavil.

Přesný program všech masopustních programů najdete zde.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky Masopust, slavnost, průvod, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průvody masek rozveselí Prahu. Přinášíme přehled těch největších  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.