Počasí dnes31 °C, zítra22 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

VIDEO: Začal soud s Ferim, ten při příchodu obvinění ze znásilnění popřel

, aktualizováno 14. února 2023, 13:11

Obvodní soud pro Prahu 3 dnes začal projednávat kauzu Dominika Feriho. Bývalý poslanec za TOP 09 je obviněn ze dvou znásilnění a z jednoho pokusu o znásilnění. Mohl by za to do vězení až na deset let. O Feriho soud je obrovský zájem, do budovy v Jagellonské ulici na Žižkově dorazily desítky lidí. Feri při svém příchodu rovnou obvinění ze znásilnění popřel.

Feri hned po příchodu novinářům řekl, že je nevinný

Policisté Feriho obvinili v březnu, obžalobu navrhli v říjnu. Feri následně sdělil, že je připraven prokázat svou nevinu, „tak jako ve všech již pravomocně odložených případech". V prosinci ho pak státní zástupkyně obžalovala.

Feri okamžitě po příchodu do budovy soudu promluvil k novinářům o své nevině. „Z těch tvrzení desítek případů zůstaly tři případy, všechno ostatní policie smetla ze stolu, je to pravomocně odloženo,“ řekl přítomným novinářům. Zmínil i jména poškozených, což je podle jejich zmocněnkyně nezákonné.

Veřejnost neuvidí výpovědi poškozených

Ještě před přečtením rozsudku senát projednával, zda bude vyloučena veřejnost na celé jednání, nebo na jeho část. Právníci poškozených je tak chtěli ochránit. Obhajoba neměla k přítomnosti veřejnosti výhrady.

Předsedkyně senátu nakonec veřejnost vyloučila na část, kdy budou vypovídat poškozené. „Může to mít řadu negativních dopadů na jejich rodinný i soukromý život,“ vysvětlila předsedkyně senátu Lenka Hájková.

Státní zástupkyně následně přečetla obžalobu. Dvě ženy měl Feri znásilnit ve svém pronajatém bytě, další měl obtěžovat v budově poslanecké sněmovny.

Jednu ženu měl obtěžovat v poslanecké sněmovně

V roce 2016 podle obžaloby Feri pozval poškozenou k sobě do bytu, kde se ji snažil líbat a osahával ji. Dávala mu najevo, že nesouhlasí. Nabídl jí prý Fantu a pak částečně ztratila vědomí. „Říkal jí, že je malá, nevyspělá, upozorňoval, že je slavný,“ četla ze spisu státní zástupkyně Petra Gřivnová. Podle výpovědi s ní pak neměl pohlavní styk, bez jejího souhlasu na ní provedl orální sex a pronikal do ní prsty.

Druhou ženu měl Feri znásilnit také ve svém bytě ve stejném roce. „Pokusil se ji líbat, sahal jí na stehna a prsa. Povalil ji na postel a říkal „Nedělej, nepřeháněj, nedělej tady problémy,“ četla dál Gřivnová. Podle obžaloby bylo zřejmé, že žena nesouhlasí. Tentokrát mělo dojít i pohlavnímu styku.

Třetí incident se měl odehrát v budově poslanecké sněmovny. Ženu, které nabídl místo stážistky, tam měl v kuchyňce osahávat a snažit se ji líbat, i když to odmítala.

Poškozené žádají náhradu škodu ve výši 250 tisíc, 600 tisíc a milion dvě stě tisíc korun. Jedna poškozená navíc žádá úhradu nákladů na psychoterapii.

Uzavření dohody Feri odmítl, pak začal začal jeho výslech. Chtěl citovat ze zdravotnické dokumentace poškozených, k tomu měla ale výhrady zmocněnkyně poškozených. Předsedkyně senátu to ale dovolila.

„Proč bych někoho nutil k sexu násilím. Netrpěl jsem nedostatkem zájmu od žen"

„Jsem nevinný. To co je mi pokládáno obžalobou za vinu, tak v plném rozsahu odmítám. Pokládám to za něco, co je nechutné, co je odporné, čeho bych nikdy nebyl schopen," uvedl Feri. „Nikdy jsem se nedopustil vůči žádné z poškozených žádného sexuálního násilí, žádného jiného typu násilí, nikdy jsem nezneužil bezbrannosti té poškozené. Nikdy jsem nečinili žádný nátlak," pokračoval.

Postupně se pak vyjadřoval ke všem třem údajným incidentům. V jednom případě se podle něj jednalo o konsensuální pohlavní styk, k dalším dvěma prý vůbec nedošlo. Popsal, jak se s poškozenými seznámil a setkání s nimi tak, jak si na ně vzpomínal on.

„Není fyzicky možné, aby se to stalo,“ řekl Feri k pokusu o znásilnění v poslanecké sněmovně. Samostatnou kuchyňku jeho kancelář neměla a v dalších prostorách byli další lidé. I po události k němu žena prý dál chodila na stáž.

Divil se, že jedna poškozená se o údajném znásilnění nezmínila své lékařce, mluvila ale o dřívějším útoku svého přítele. Nelogický také podle něj fakt, že by nějakou ženu omámil, aby na ní mohl provést orální sex, ale on uspokojen nebyl. Řekl, že ani neví, jak by nějakou takovou látku sehnal. S další poškozenou si prý dál psal a měli další styk.

Motivaci ke znásilnění podle vlastních slov neměl. „Proč bych někoho nutil k sexu násilím. Netrpěl jsem nedostatkem zájmu od žen. Byl velký,“ řekl soudu Feri.

Před jedenáctou hodinou pak předsedkyně senátu jednání přerušila. Po asi deseti minutách pokračovalo, ovšem bez účasti veřejnosti, protože budou vypovídat poškozené. Pak přijde na řadu opět Feri, který chtěl na otázky státní zástupkyně odpovídat až po jejich výpovědích.

 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tran Anh Tuan, Eva Hradilová

Štítky Dominik Feri, soud, znásilnění, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Začal soud s Ferim, ten při příchodu obvinění ze znásilnění popřel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.