Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pod bruslařem v Praze se prolomil led. Na zamrzlé vodní plochy nevstupujte, varují hasiči

Pražští hasiči dnes z vod Berounky zachránili bruslaře, pod kterým se prolomil led. Zamrzlé vodní plochy v Praze nejsou připraveny na vstup, i po uplynulých mrazivých dnech. Aby byl led na vstup bezpečný, musí mít minimálně deset centimetrů, pro pohyb skupiny centimetrů dvacet.

O incidentu informovali hasiči na svém Twitteru. „V Radotíně na Berounce jsme zachránili bruslaře, který se propadl ledem do vody. Předali jsme ho zdravotníkům,“ psali po deváté ráno. Jak redakci Pražské Drbny sdělil jejich mluvčí Martin Kavka, Hasičský záchranný sbor kontroly ledových ploch neprovádí a lidé na ně vstupují na vlastní nebezpečí.

Podle rad, které hasiči vydali, by se každý před vstupem na přírodní ledovou plochu přesvědčit, zda má alespoň deset centimetrů a namodralou barvu. Lidé se nemají přibližovat k otvorům pro ryby a dávat si pozor na místa pokrytá sněhem a kaluže. Pokud uslyší praskání, okamžitě se mají vrátit na břeh. Další rady najdete zde.

Ani led na dalších zamrzlé vodních plochách v Praze není dost silný. Dobrovolní hasiči Prahy 11 orientačně kontrolovali Košíkovskou nádrž, kde měl led jen asi pět centimetrů, a Milíčovský rybník, kde jsou ledu jen tři centimetry. „Důrazně se nedoporučuje vstupovat na zamrzlé vodní plochy. Bezpečná síla ledu pro pohyb jednotlivce je od 10 cm a pro skupinu osob od 20 cm. Led tak mívá namodralou barvu. Ovšem síla ledu není po celé ploše stejná. Zejména v místech přítoků a odtoků,“ varoval Sbor dobrovolných hasičů Prahy 11 Chodov na svém Facebooku.

Tloušťku ledu pravidelně měří na Kyjském rybníku v Praze 14. „V rozmezí cca 10 metrů jsme na jednom místě naměřili 8,5 cm a na druhém 4 cm. V mnoha místech led křupe, buďte prosím opatrní. Zároveň prosím, neničte led v rozbředlých místech. Když to zamrzne, je to o kotník,“ informovala na Facebooku zastupitelka městské části Žofie Zemanová (ODS).

„Jsme tu místní, žádní odborníci. Jen už tušíme, co si k ledu můžeme dovolit. Měříme vrtákem, malá dírka, která nemá velký vliv na okolí, a metr. Měříme v rozsahu pět až deset metrů, vždy tloušťku na volném ledu a pod vegetací, jsou tu vrby," popsala naší redakci Zemanová. Dodala, že právě u vrb, je led nejtenčí. A tam se paradoxně kvůli pořízení fotografií pohybuje nejvíc lidí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy, Sbor dobrovolných hasičů Praha 11 Chodov

Štítky led, bruslení, nehoda, hasiči, Radotín, Praha 11, Praha 14

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pod bruslařem v Praze se prolomil led. Na zamrzlé vodní plochy nevstupujte, varují hasiči  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.