Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Začala dražba nahého Putina na záchodě. Vyvolávací cena je čtvrt milionu

Socha s názvem Nahý zabiják, která ztvárňuje ruského diktátora a válečného zločince Vladimira Putina na zlatém záchodě, míří do dražby. Ta oficiálně začala na twitterovém účtu skupiny Kaputin a potrvá do 20. prosince. Vyvolávací cena díla je 10 tisíc eur, tedy zhruba 240 tisíc korun. Z výtěžku aktivisté pořídí dron pro ukrajinskou armádu. Socha se nedávno objevila na happeningu před ruskou ambasádou, ale také na dalších protestních akcích v Praze.

„Putin sedí na zlatém záchodě na mramorovém podstavci a Lukašenko pod ním drží zakrvácenou hokejku a sedí na mrtvole ženy z Buči“

Socha Putina na záchodě vznikla ještě před zahájením ruské agrese vůči Ukrajině. Svou premiéru si odbyla na happeningu v dubnu 2021, kdy ji aktivisté ze skupiny Kaputin vystavili před ruskou ambasádou v Praze, jejíž plot zároveň ozdobili zlatými záchodovými štětkami. Smyslem figuríny Nahého zabijáka je ukázat zlo současného kremelského režimu v plné nahotě.

„Naše skupina se rozhodla, že chce prodat uměleckou instalaci Putina a Lukašenka s názvem Naked killers. Putin sedí na zlatém záchodě na mramorovém podstavci a Lukašenko pod ním drží zakrvácenou hokejku a sedí na mrtvole ženy z Buči,“ popsal pro redakci Pražské Drbny autor konceptu a občanský aktivista ze skupiny Kaputin Otakar van Gemund.

Socha podle autora ukazuje, jaký je Putin ve skutečnosti směšný ubožák a že svou sílu jen předstírá. „Je to narážka na císařovy nové šaty, která ilustruje, že se Putina nesmíme bát, že jeho moc živí jedině náš strach. Je zranitelnější, než se zdá,“ vysvětluje.

Před Pražským hradem se sešli demonstranti. Vyzývají ke sjednocení Evropské unie

Několik desítek aktivistů demonstruje na Hradčanském náměstí na podporu Evropské unie. Při příjezdu státníků na dnešní neformální summit sedmadvacítky skandují hesla podporující unii a za zrušení práva veta jednotlivých členských států. Na místě...

Socha plnila svůj účel na mnoha akcích v Praze

Tvůrce figuríny inspiroval ruský opozičník Alexej Navalnyj, který koncem roku 2020 zveřejnil informace o tom, že v Putinově paláci u Černého moře stály záchodové štětky 15 tisíc eur. Právě záchodové štětky se staly symbolem odporu při protirežimních demonstracích v Rusku a čeští aktivisté symbol rozvedli právě figurínou Putina trůnícího na zlatém záchodě.

Figurína z papírové masy vznikla v dílně výtvarnice Barbory Zichové z Divadla bratří Formanů. „Dennodenně jsem ho (při vrstvení materiálu) hladila, to bylo psycho,“ vzpomíná Barbora Zichová na tvorbu diktátorovy karikatury metodou takzvaného přihlazování.

Socha plnila svůj účel na mnoha akcích v Praze, nedávno na neformálním summitu evropských lídrů na Pražském hradě v září 2022. Rekvizita nyní podle autorů může přejít do soukromé sbírky jako memento konce jednoho diktátora a válečného zločince. Zároveň pomůže financovat vojenskou porážku skutečného Putina.

O zájemce nouze nebude, vyvolávací cena je asi 240 tisíc

O zájemce podle autora konceptu nebude nouze. „Je to jedinečná příležitost pro sběratele akčního umění, kteří nemají v lásce Vladimira Putina a chtějí podpořit Ukrajinu, případně pro některý příjemný hudební klub shánějící nezaměnitelný interiérový doplněk, a který chce zároveň podpořit demokracii v boji s diktaturou a totalitou,“ nastiňuje van Gemund s tím, že oč větší výnos z této dražby vzejde, o to lepší bojový dron Ukrajina dostane.

Hnutí Kaputin chce akcí upozornit na nutnost Ukrajinu nadále podporovat. „Jakékoliv vítězství by automaticky vedlo k prohře nejen Ukrajiny, ale celého západního demokratického světa. My tím chceme upozornit, že není nutné škemrat o nižší ceny energií, protože to, co bychom ztratili, kdybychom nepodporovali Ukrajinu, je mnohem hodnotnější a také mnohem nebezpečnější,“ popsal Drbně Čech nizozemského původu, který v Praze žije od roku 1989.

Dražba začala on-line na twitterovém účtu skupiny Kaputin a potrvá do 20. prosince. Vyvolávací cena je na 10 tisíc eur, tedy hruba 240 tisíc korun.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Josefína Báčová

Štítky socha, aukce, dražba, záchod, Putin, Praha, Vladimir Vladimirovič Putin, toaleta, Ukrajina, dron, Alexandr Grigorjevič Lukašenko, Buča, Alexej Anatoljevič Navalnyj, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začala dražba nahého Putina na záchodě. Vyvolávací cena je čtvrt milionu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.