Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Stávkující studenti spí na chodbách fakult. Výuku nenarušujeme, říkají

Na devíti fakultách vysokých škol v Praze stávkují studenti za klima. Vláda podle nich dostatečně neřeší klimatickou krizi, zvyšující se ceny energií a narůstající společenské nerovnosti. Studenti na chodbách fakult pořádají workshopy a debaty. „Výuku na žádné z fakult nenarušujeme, pouze pořádáme alternativní program, jsme na chodbách nebo v přednáškových místnostech, které nám vyhradilo vedení fakult,“ řekl pro Pražskou Drbnu mluvčí iniciativy Univerzity za klima Kryštof Tymiánek a doplnil, že studenti na chodbách i spí.

„V noci na dnešek spalo například na filozofické fakultě asi sto lidí“

Stávka probíhá na sedmnácti fakultách po celé republice. „V Praze studenti stávkují na filozofické fakultě, na matematicko-fyzikální fakultě, na fakultě humanitních studií, na přírodovědecké fakultě, na fakultě sociálních věd, na Vysoké škole uměleckoprůmyslové, na Akademii výtvarných umění, na Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění v Praze a Divadelní fakultě Akademie múzických umění,“ vyjmenoval naší redakci místa, kde stávkují studenti v Praze, mluvčí iniciativy Univerzity za klima Kryštof Tymiánek.

Na všech fakultách, kde stávky probíhají, se konají přednášky a workshopy. „Bavíme se o tom, jak by mohla být budoucnost spravedlivá a udržitelná. Výuku na žádné z fakult nenarušujeme, pouze pořádáme alternativní program, jsme na chodbách nebo v přednáškových místnostech, které nám vyhradilo vedení fakult,“ vysvětlil Tymiánek a doplnil, že velká část vedení fakult souzní s cílem klimatické stávky.

Počty stávkujících studentů se podle mluvčího různí podle probíhajícího programu. „Asi nejvyšší účast je na filozofické fakultě a na fakultě humanitních studií, ale i na přírodovědecké. Na celé stávce je nás zhruba 1500. Po ránu je stávkujících méně, ale v průběhu dne se jejich počet zvyšuje. V noci na dnešek spalo například na filozofické fakultě asi sto lidí.“

„Jsme smutní z toho, že pan děkan Balík není schopný pochopit význam stávky a má zapotřebí vypínat elektřinu a podobně“

Stávka podle organizátorů není mířená proti univerzitám. „Stávka míří primárně proti nečinnosti vlády v otázce změny klimatu, protože si myslíme, že je potřeba rychle začít řešit klimatickou krizi, která způsobuje dlouhodobě trvající věci jako sucha, povodně nebo požáry. Je potřeba, aby vláda začala snižovat emise, zavírat uhelné elektrárny a nahrazovat je obnovitelnými zdroji energie. Požadujeme, aby ta transformace byla spravedlivá, aby nedopadla na pracující v uhelných regionech a aby ji zaplatili velcí znečišťovatelé, a ne obyčejní lidé.“

V Brně došlo během stávky k incidentu, kdy děkan Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Stanislav Balík vypnul internet, světla a topení. „Zima ale nám nebyla, měli jsme spacáky. Navíc jde o minimální nekomfort oproti tomu, co nás čeká v budoucnu, pokud nebudeme řešit změny klimatu,“ řekl pro Drbnu v Brně jeden z hlavních organizátorů protestů a student environmentalistky Marek Soška.

V Praze bylo jednání fakult naopak vstřícné. „Co se týká situace v Brně, jsme smutní z toho, že pan děkan Balík není schopný pochopit význam stávky a má zapotřebí vypínat elektřinu a podobně,“ vysvětlil Tymiánek.

Studenti budou na fakultách spát do čtvrtečního dne, kdy stávka vyvrcholí demonstrací proti nečinnosti vlády. Ve dvanáct hodin vyrazí průvod z Palachova náměstí přes Národní třídu až ke Strakově akademii. Stávka bude tedy pokračovat i dnes v noci. „Máme hlídky, aby nedošlo k problému. Komunikujeme s vedením a spíme na chodbách nebo v místnostech, které nám k tomu ta daná fakulta vyhradí,“ řekl Tymiánek. „Alkohol tu nepopíjíme, protože jsme na univerzitní půdě, ale občas tu hraje hudba,“ uzavřel.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Univerzity za klima

Štítky stávka, fakulty, klima, Praha, chodba, podnebí, Drbna.cz, Stanislav Balík, Brno, Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy, Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze, Akademie výtvarných umění v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stávkující studenti spí na chodbách fakult. Výuku nenarušujeme, říkají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.