Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Praze dnes startuje festival japonských filmů a kultury Eigasai. Podívejte se na program

V Praze dnes začíná festival japonských filmů a kultury Eigasai. V kině Lucerna ho zahájí snímek Barvy života, který natočil režisér Osamu Minorikawa na motivy skutečných osudů tří seniorek z malého města, které i na sklonku života čelí novým pracovním výzvám. Festival potrvá do 26. ledna a jeho součástí bude také výstava o gymnastce Věře Čáslavské, workshopy kaligrafie a origami nebo ochutnávky japonské kuchyně.

Když nemůžeš, přidej!

Podle předsedy Česko-japonské společnosti Ondřeje Hýbla přehlídka odstartuje celoroční kulturní akce k oslavám stého výročí navázání česko-japonských vztahů.

Z Prahy se Eigasai přesune do Plzně, kde se od 19. do 22. února uskuteční jeho ozvěny. Program festivalu najdete zde.

Letošní 13. ročník festivalu nese podtitul inspirovaný českým olympijským běžcem Emilem Zátopkem Když nemůžeš, přidej! a přinese výběr z japonských filmů, v nichž hrdinové vzdorují nepřízni osudu. Všechny filmy budou promítány v japonském znění s českými i anglickými titulky a na programu jsou současné hrané filmy i dokumenty k tématu jaderné elektrárny Fukušima a nadcházející letní tokijské olympiády. Chybět nebude ani animovaný film pro celou rodinu Rudolf a Mnohouš natočený podle úspěšné knižní série pro děti.

Japonský kulturní den

Už tradičně přehlídka nabídne také akce při Japonském kulturním dni, který se v Lucerně uskuteční v sobotu 25. ledna. Návštěvníci se při něm mohou zdarma zúčastnit workshopů kaligrafie, origami, zahrát si hru šógi nebo ochutnat japonské cukroví a čaj. Na jevišti se představí divadelní komedie kjógen, bubny taiko či japonský tanec. Na neděli 26. ledna je pak připraveno vystoupení okinawských bubeníků Eisá.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Japonsko, film, festival, Praha, kultura, Palác Lucerna, olympijské hry, kino, Emil Zátopek, výstava, Plzeň, kaligrafie, origami

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze dnes startuje festival japonských filmů a kultury Eigasai. Podívejte se na program  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.