Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lidé v Praze demonstrovali za bezpečí členů LGBT+ komunity

Stovky lidí se v pátek večer sešly v centru Prahy k pochodu za svobodu a bezpečí pro všechny lidi včetně členů LGBT+ komunity. Řečníci v proslovech připomněli vraždu dvou lidí u bratislavského gaybaru z minulého týdne. Jejich smrt by podle řečníků měla být spouštěčem ke změně, protože lidé z LGBT+ se s nepochopením a diskriminací setkávají každodenně.

„Bojím se, že se stane i tady, co se stalo minulý týden“

„Pojďme společně něco změnit, křičet za spravedlnost, bojovat za svobodu a bezpečí všech queer lidí," uvedli organizátoři v pozvánce na demonstraci. Účastníci poklidné akce nesli transparenty s nápisy „Nenávist zabíjí", „Nechci se bát držet holku za ruku" nebo „Nenechte nás umírat". Měli duhové vlajky a lampiony, velká duhová vlajka byla vyvěšena i na budově Rudolfina.

V proslovech mimo jiné zaznělo, že se queer lidé se v řadě podniků nemohou obrátit na ochranku s žádostí o pomoc a policie útoky na ně zlehčuje. „Smrti se nebojím, bojím se, že se stane i tady, co se stalo minulý týden. Co ještě musíme udělat, abyste nás začali brát vážně?," ptala se jedna z účastnic. Další apel říkal, že by se nikdo neměl bát kvůli odlišnostem a neměly by stát nikoho život.

Demonstranti se vydali na pochod s transparentem „Všichni jsme Tepláreň", odkazujícím na klub, před kterým byly vraždy spáchány, heslo i skandovali. Policie částečně odkláněla dopravu a průvod došel poklidně přes Mánesův most a Klárov před budovu slovenského velvyslanectví v Bubenči. Zde lidí přidali svíčky k těm, které zde už hořely, a transparenty pověsili na plot.

Výhrůžky, útoky a spolupráce s policií. Ředitel Prague Pride poodhalil zákulisí festivalu

Od 8. do 14. srpna v Praze probíhá 12. ročník multižánrového lidskoprávního festivalu s queer tematikou Prague Pride. S ředitelem festivalu Tomem Bílým jsme si povídali o tom, jak probíhá organizace festivalu, s jakými útoky se pořadatelé...

Lidé protestují kvůli vraždám na Slovensku

Zazněly další projevy, mimo jiné i dva ze Slovenska. „Čelíme systematické snaze nás vymazat z veřejného prostoru," citovali řečníci slova majitele baru Tepláreň Romana Samotného z nedělní demonstrace v Bratislavě. Krátce po osmé večerní pořadatelé pochod ukončili s tím, že síla leží v komunitě. Řekli, že se nerozcházejí ve smutku, který otvírá dveře beznaději, ale otvírají dveře radosti a lásce.

V Bratislavě minulý týden ve středu večer devatenáctiletý mladík zastřelil dva muže ve věku 23 a 26 let a vážně poranil osmadvacetiletou ženu před barem Tepláreň, který navštěvují lidé z komunity LGBT+. Střelec z místa činu uprchl a později spáchal sebevraždu. Na sociální síti podle prokuratury před činem umístil manifest namířený proti členům komunity LGBT+ a také Židům. Slovenská policie případ vyšetřuje jako terorismus. Muž podle ní u gaybaru zaútočil poté, co mu nevyšel záměr útoku na slovenského premiéra Eduarda Hegera.

Evropský parlament v reakci na homofobní vraždu v Bratislavě vyzval ve čtvrtek členské státy EU, aby bojovaly proti projevům nenávisti a vyšetřovaly a stíhaly zločiny z nenávisti vůči sexuálním menšinám. Opoziční návrh zákona, který by posílil majetková a další práva partnerů LGBT+, ale slovenská sněmovna ve středu odmítla.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dúhová stužka

Štítky Slovensko, demonstrace, menšiny, protest, pochod, LGBT, Praha, komunita, vražda, Bratislava, Evropská unie, Eduard Heger, Evropský parlament, Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Praze demonstrovali za bezpečí členů LGBT+ komunity  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.