Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pražský magistrát zaregistroval pro zářijové komunální volby 22 kandidátek

Pražský magistrát dnes dokončil registrační řízení politických stran a hnutí, které se budou v zářijových komunálních volbách ucházet o hlasy Pražanů. Úřad zaregistroval kandidátky 22 stran a uskupení a jednu odmítl kvůli chybějícím kandidátům.

Na jedné listině chyběli kandidáti

Ve volbách v roce 2018 kandidovalo 29 subjektů. Pražané budou 23. a 24. září volit stejně jako před čtyřmi lety v jednom obvodu 65 zastupitelů. Kromě toho se konají také volby do zastupitelstev městských částí a ve třech obvodech do Senátu.

„Pro volby do zastupitelstva hlavního města jsme zaregistrovali 22 kandidátních listin, na kterých je celkem 1064 kandidátů. Jedna kandidátní listina od politické strany Švýcarská demokracie byla odmítnuta, protože na ní není žádný kandidát," uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman. Přehled všech podaných kandidátek je zveřejněn na magistrátním webu.

Poslední komunální volby v roce 2018 vyhrála ODS, která získala 14 zastupitelských křesel. Po 13 získali Piráti, Praha Sobě a Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN, KDU-ČSL). ANO si z voleb odneslo 12 mandátů. Na koalici se po volbách domluvili Piráti, Praha Sobě a Spojené síly, vítězná ODS a ANO skončily v opozici. Primátorem se stal Pirát Zdeněk Hřib.

STAN obměnilo kandidátku kvůli kauze s Hlubučkem

Oproti posledním volbám se proměnila koalice na pravici. Namísto původních Spojených sil nyní vytvořily novou koalici Spolu ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. STAN kandiduje samostatně, stejně jako Piráti, Praha Sobě a ANO.

Lídrem Pirátů zůstává primátor Zdeněk Hřib, stejně jako Jan Čižinský v případě Prahy Sobě. Koalici Spolu do voleb v metropoli vede bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS) a ANO poslanec a zastupitel Patrik Nacher. Jedničkou kandidátky STAN je náměstek primátora Petr Hlaváček, který nyní v zastupitelstvu a radě zasedá za TOP 09.

Kandidaturu STAN zasáhlo obvinění teď už bývalého šéfa pražské organizace a bývalého náměstka primátora Petra Hlubučka v kauze údajné korupce v dopravním podniku. Po vypuknutí kauzy hnutí obměnilo kandidátku a odstranilo z ní některá výrazná jména spojená s Hlubučkem.

Dva politici jsou obžalovaní z ovlivňování dotací

Na kandidátce Spolu a ANO figurují politici, kteří jsou mezi obžalovanými v kauze údajného ovlivňování sportovních dotací na magistrátu. V případě Spolu jde o Jana Wolfa z KDU-ČSL a u ANO je to Stanislav Nekolný. Obě uskupení uvedla, že se politici podle nich žádného trestného činu nedopustili, a není proto důvod je z kandidátky odstranit.

SPD v metropoli kandiduje spolu s Trikolorou, Hnutím PES a nezávislými kandidáty. O místa v zastupitelstvu usiluje také koalice ČSSD, Zelených, Budoucnosti a Idealistů, kterou vede bývalá ombudsmanka Anna Šabatová. V čele kandidátky KSČM v Praze je místopředseda strany Milan Krajča.

Kromě voleb na magistrát se v Praze bude volit i v městských částech, kterých je v metropoli 57. Pražští voliči budou rozhodovat také o senátorech, a to v obvodech Praha 6, Praha 10 a Praha 11.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Honza Faltus

Štítky volby, senát, magistrát, kandidátky, koalice, komunální volby, Pražský magistrát, ANO 2011, Praha, Starostové a nezávislí, ODS, Česká pirátská strana, Praha sobě, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražský magistrát zaregistroval pro zářijové komunální volby 22 kandidátek  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.