Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kongresové centrum bude kvůli předsednictví chráněným objektem. Dohlížet tam bude policie

Pražské Kongresové centrum bude letos od 6. července do 25. října chráněným objektem kvůli předsednictví Česka v Evropské unii. Policie díky tomu dostane oprávnění provádět v budově opatření kvůli zajištění bezpečnosti, třeba dělat prohlídky nebo odebírat zbraně.

Kontrolovat budou lidi i vozidla

V Kongresovém centru v Nuslích by se měly v době předsednictví konat hlavně neformální ministerské rady a konference. O zařazení budovy mezi chráněné subjekty rozhodla na základě zákona o policii vláda. „Materiál dává policii pravomoc zabezpečit Kongresové centrum takovým způsobem, aby bezpečnost předsednictví probíhala v náležitém režimu," uvedl šéf diplomacie Jan Lipavský (Piráti). 

Policisté mohou při zajišťování bezpečnosti objektu zjišťovat důvody vstupu osob a jejich totožnost, provádět prohlídky a po dobu návštěvy objektu odebrat lidem zbraň. Zastavovat a prohlížet mohou policisté také vyjíždějící a vjíždějící vozidla.

Podle zákona o policii mají policisté za úkol zajišťovat bezpečnost chráněných objektů a prostorů. Chráněné objekty jsou ty, které mají zvláštní význam pro vnitřní pořádek a bezpečnost, jejich vymezení patří do pravomoci vlády.

Běžný provoz povolen jen za podmínek policie

Těmto opatřením se budou muset všechny subjekty působící v Kongresovém centru podřídit," uvedla Hana Malá z tiskového odboru ministerstva vnitra. „Využití objektu k běžnému provozu bude možné mimo dobu akcí spojených s předsednictvím a za podmínek stanovených policií," doplnila Malá.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kongresové centrum Praha

Štítky vláda, policie, předsednictví, bezpečnost, Evropská unie, kongresové centrum, Česko, Jan Lipavský, Česká pirátská strana, Nusle, Ministerstvo vnitra České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kongresové centrum bude kvůli předsednictví chráněným objektem. Dohlížet tam bude policie  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.