Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Zbavte nás bezdomovců, žádají městské části. Nemůžeme je vystěhovat do polí, reaguje magistrát

Městské části Praha 1, 2 a 5 sepsaly desetibodovou deklaraci, ve které požadují například zlepšení komunikace protidrogové politiky od vedení hlavního města. Podle zástupců zmíněných městských části jsou jejich obyvatelé pod náporem narkomanů a lidí bez domova. Klíčové je podle nich rozšíření služeb pro drogově závislé a lidi bez domova a zároveň účinných postihů pro „dlouhodobě problémové osoby“. Podle vedení radnice Prahy 2 by byl dobrým krokem návrat k institutu vykázání. „Je to populistický nesmysl,“ reaguje pražská radní pro oblast sociální politiky a zdravotnictví Milena Johnová (Praha Sobě).

Článek vznikl v rámci projektu Témata pod lupou, který společně realizuje vydavatelství Trima News, Nadační fond nezávislé žurnalistiky a sdružení Česko.Digital. Ti společně chtějí ve svém volném čase pomáhat státu i nestátním organizacím a dělat tak Česko lepším místem k životu. Cílem společného projektu je zapojení čtenářů do tvorby obsahu a zvýšení zájmu o zpravodajství. Téma tohoto článku vybrali čtenáři na platformě Decision 21. Ta pomáhá aktivně zapojovat lidi do rozhodování o věcech, které se jich týkají. Více se dozvíte na participace21.cz.

„Lidi z ulic nemůžeme vystěhovat do polí“

Deklarace Prahy 1, 2 a 5 obsahuje deset bodů, mezi kterými je například žádost o zefektivnění komunikace hlavního města směrem k městským částem, žádost o decentralizaci specializovaných nízkoprahových služeb a jejich rozšíření mimo dotčené městské části, ale také žádost o pravidelné monitorování a vyhodnocování „závadového chování ve veřejném prostoru“.

„Praha bojuje s velkým nárůstem drogově závislých i lidí bez domova a největší zátěž dlouhodobě nesou ulice, parky i dětská hřiště Prahy 5. Situaci magistrát řeší laxně, bohužel se tu setrvačně sypou peníze do systému, který zcela evidentně selhává. Ačkoli se s ním snažíme komunikovat, výsledky to přináší minimální. Je evidentní, že odpovědní nevnímají naléhavost situace. Je to setrvačnost, odtržení od reality běžných obyvatel, od našeho veřejného prostoru. Proto jsem přišla s touto iniciativou. Pan primátor Hřib a jeho radní by se měli přijít podívat, s čím se obyvatelé Pětky denně potýkají,“ uvedla starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková (ODS).

Pražská radní pro oblast sociální politiky a zdravotnictví Milena Johnová (Praha Sobě) přistoupila na možnost řešení situace takovým způsobem, že se lidé z ulic po Praze rozdělí tak, aby žádná městská část nebyla nadměrně zatížena, to je však podle ní při současném postoji městských částí v podstatě nemožné. „Lidi z ulic nemůžeme vystěhovat do polí. Máme tu několik postižených městských částí, které mluví o vykázání lidí bez domova, aniž by říkaly kam. A pak tu máme další městské části, které je nechtějí a snaží se vše vymlčet. Magistrát nabízí koordinaci a podporu, ale městské části si vše přehazují jako horký brambor. Naposledy jsme se s protidrogovými koordinátory městských částí sešli v srpnu. Vedle toho jsem k tématu protidrogové politiky svolala jednání i já na politické úrovni, zavedla jsem společná jednání radních pro sociální politiku, což dříve nebývalo zvykem. Výsledná reakce z městských částí je mizivá, dávají od problému ruce pryč,“ vysvětlila Milena Johnová pro Pražskou Drbnu.

Praha 5 chce vyhnat drogově závislé z parků. Ty budou hlídat členové bezpečnostní agentury

Vedení městské části Prahy 5 dlouhodobě poukazuje na to, že do parků chodí drogově závislí lidé. Praha 5 se situaci rozhodla řešit ve spolupráci s městskými strážníky, které doplňují členové bezpečnostní agentury. Takový postup se podle vedení...

Navýšení počtu kontaktních center

Starosta Prahy 1 Petr Hejma podporuje například navýšení počtu kontaktních center mimo centrální městské části. „Studie i zahraniční zkušenosti ukazují, že velká centra, jako je například U Bulhara, nejsou dobrým řešením a že atomizace a decentralizace služeb vedou k daleko větší adresnosti a efektivnosti. Problémy s lidmi bez domova a drogově závislými nemohou řešit jen centrální městské části,“ podává svůj pohled na věc starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN).

K decentralizaci nízkoprahových služeb a jejich rozšíření mimo centrální městské části se staví kladně i Johnová. „Absolutně souhlasím s tím, že služby je třeba mít rozprostřené po městě, aby centrální městské části nebyly nadměrně zatížené. K tomu nabízíme organizační podporu i financování. Dokonce jsme připravili konkrétní návrh na budování nízkoprahových služeb v Praze. Na vyjádření městských částí stále čekáme a obávám se, že ještě dlouho čekat budeme,“ uvedla Milena Johnová.

Podívejte se na místa, kde pražští lidé bez domova tráví mrazivé noci

Noční teploty v minulých dnech klesaly i k mínus osmnácti stupňům Celsia, ani přes den rtuť v teploměrech nevystoupila nad nulu. Toto počasí je nebezpečné zejména pro lidi bez domova, kterých je v Praze asi 3500. Kde pražští lidé bez domova tráví...

Institut vykázání? Populistický nesmysl

Podle vedení radnice Prahy 2 by byl dobrým krokem návrat k institutu vykázání. „V rámci novelizace přestupkového zákona radnice přišly o možnost problémové lidi z území městské části vykázat. Byla to chyba. Strážníci městské policie tím ztratili jedinou možnost, jak efektivně postihovat dlouhodobě problémové osoby či drogově závislé. Hlavní město by se o to mělo se svou zákonodárnou iniciativou zasadit,“ dodává starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS).

S návratem k institutu vykázání Johnová z magistrátu zásadně nesouhlasí. „Je to populistický nesmysl. Ti lidé přece nezmizí. Je to asi jako kdyby při povodni tyhle městské části řekly „prostě tu vodu přesměrujeme, ať vyplaví naše sousedy ve vedlejší městské části." Řešením je dohodnout se na společném rozvedení vody po celém městě tak, aby jí nikde nebyly dva metry, ale všude pět centimetrů. K tomu ovšem chybí městským částem politická odvaha, tak křičí že má něco udělat magistrát, ale zároveň mlčí, když se na řešení problému mají podílet,“ uvedla Johnová.

Deklarace v plném znění:


Deklarace městských částí Praha 1, Praha 2 a Praha 5
o společném postupu při řešení situace související se zvýšeným pohybem a koncentrací osob vykazujících závadové chování ve veřejném prostoru

My, starostové a příslušní radní městských částí Praha 1, Praha 2 a Praha 5, deklarujeme společný postoj ve věci řešení tíživé situace související s pohybem a koncentrací osob vykazujících závadové chování ve veřejném prostoru v našich městských částech. Po vedení hlavního města Prahy požadujeme restart současné politiky a přístupu k těmto osobám.

Jako zástupci občanů našich městských částí požadujeme od vedení hlavního města Prahy:


Zefektivnit komunikaci hlavního města Prahy směrem k městským částem v oblasti protidrogové politiky.

Decentralizovat specializované nízkoprahové služby a rozšířit je i mimo naše centrální městské části.

Vytvořit jednotný informační systém klientů nestátních neziskových organizací.

Zamezit zneužívání substituční léčby u osob závislých na návykových látkách.

Ve spolupráci s jednotlivými složkami Policie ČR a Městské policie hlavního města Prahy zintenzivnit činnost v rizikových lokalitách.

Revidovat obecně závazné vyhlášky související s pohybem a koncentrací osob vykazujících závadové chování ve veřejném prostoru.

Zákonodárnou iniciativou dosáhnout legislativní úpravy směřující k zákazu pobytu osob prokazatelně vykazujících závadové chování na území hlavního města Prahy.

Umožnit širší zapojení městských částí, policie a dalších subjektů do procesu tvorby souvisejících koncepčních materiálů hlavního města Prahy.

Podporovat otevřenou diskuzi o bezpečnosti a problémových jevech ve veřejném prostoru hlavního města Prahy za účasti všech aktérů i široké veřejnosti.

Pravidelně monitorovat a vyhodnocovat závadové chování ve veřejném prostoru, získávat zpětnou vazbu a zohledňovat pocitové mapy obyvatel dotčených oblastí.

Výše uvedené body deklarace jsou společným výstupem městských částí Praha 1, Praha 2 a Praha 5. Všichni níže podepsaní se s nimi ztotožňují a požadují zajistit jejich plnění bez zbytečného odkladu. Zároveň vyzýváme další pražské městské části, aby se k této deklaraci připojily.

V Praze dne 17. 9. 2021

Petr Hejma, ​starosta MČ Praha 1
Jana Černochová, staorstka MČ Praha 2
Renáta Zajíčková, starostka MČ Praha 5
Petr Burgr, místostarosta MČ Praha 1
Michal Zuna, radní pro oblast bezpečnosti MČ Praha 2
Petr Lachnit, radní pro sociální oblast MČ Praha 5

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky sociální politika, bezdomovci, drogy, Praha, městská část, bezdomovec, hlavní město, Milena Johnová, Praha sobě, Petr Hejma, Česko, Jana Černochová, Renáta Zajíčková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vašek

Co takhle deklaraci Zbavte nás Pirátů.

Středa, 22. září 2021, 09:53Odpovědět

Zbavte nás bezdomovců, žádají městské části. Nemůžeme je vystěhovat do polí, reaguje magistrát  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.