Dnes, 17:00
Majitelé rodinné firmy Pražská čokoláda, Petr Kovařík a Sylvie Steinerová, vyřešili nedostatek kvalitního kakaa na trhu po svém. V Bolívii koupili plantáž, vysadili kakaovníky a kakaové boby pěstují vlastní. Chtějí se tak dostat mezi nejlepší výrobce na světě.
S koupí padesáti hektarového pozemku měli štěstí. V Bolívii si totiž půdu mohou pořídit je místní, Sylvii se to ale podařilo díky kamarádce, která je občankou země. Za plantáž v džungli u řeky Beni, největšího přítoku Amazonky, zaplatili několik milionů.
Rozhodli se prales nechat bez vykácení a jen vysázet 3600 sazenic kakaovníku. S tím jim pomáhají i místní indiáni. „Máme tam zaměstnaného jednoho inženýra z kmene Takana. Dále pro nás pracují indiány z kmene Čimanů, kteří jsou skvělí s mačetou. Vysekávají prostor a zajišťují přípravné práce. Jiní indiáni se zaměřují na sázení a zasazování,“ sdělila v tiskové zprávě Steinerová.
Na kakao si ale ještě počkají, první boby sklidí až za tři roky. Zatím budou kakao vykupovat od místních indiánů. Produkcí čokolády z těchto bobů si slibují postup mezi nejlepší výrobce na světě.
S nápadem vyrábět čokoládu přímo v Praze přišla Steinerová v roce 2005. „S kamarádem jsme identifikovali díru na trhu. A tu jsme identifikovali v hezkých obalech s Prahou, ale aby v nich byla kvalitní čokoláda. Když tu bylo něco hezkého nebo zajímavého, tak zase ta náplň byla tak trochu o ničem. Kvalitní čokoláda na českém trhu tenkrát nebyla,“ popsala redakci Pražské Drbny Steinerová.
V roce 2011 pak potkala Kovaříka a podnikání rozjeli spolu. Veškeré produkty vyrábí v provozovně v Řepích.
První obchod otevřeli v Thunovské pod Pražským hradem, prodávají i na letišti. Prahou to ale nekončí, vyváží i do Japonska či Spojených států, prorazili i na trhu v Ománu nebo Dubaji.
Kromě zajímavého obalu je pro ně tedy důležitá i čokoláda. „Když jsem s tím začínala, o čokoládě jsem toho tolik nevěděla. Myslela jsem si, že už všechno je hotové, že už nemůžu konkurovat světovým firmám, protože to umějí mnohem líp. Ale opak je pravda, oni to asi umějí mnohem líp, ale rozhodně to nedělají mnohem líp,“ řekla Steinerová.
Přiznala, že klasické čokolády z obchodu nebere jako konkurenci, nejsou totiž dostatečně kvalitní. A jak se taková pozná? „ Podívám se na složení a jsou-li tam 3-4 věci, je to kvalitní čokoláda. Rozhodně to nezačíná kakaovou hmotou, protože to tam už to zavání dlouhým zpracováním, oddělováním, zase zpátky mícháním. Prostě musí tam být napsáno kakaové boby. Jak to tam není, tak už víte, že je něco špatně,“ vysvětlila Steinerová.
Chceš nám něco sdělit?Napiš nám