Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Zástupci běloruské opozice dnes získali od Prahy symbolický dar

Náměstek pražského primátora Petr Hlaváček (TOP 09) dnes předal na Staroměstské radnici zástupcům běloruské opozice Vadzimovi Prakopejovi, Anatoliji Kotavovi, Dzmitryji Balkunecovi a Auhenu Sidorykovi symbolický dar v podobě stříbrného odznaku Prahy. Zároveň se podepsali do pamětní knihy města. Hlaváček přijal Bělorusy přesně rok po prezidentských volbách, v kterých zvítězil Alexandr Lukašenko. Opozice, ale i země EU označují volby za zfalšované. Po vyhlášení vítěze propukly v Bělorusku protesty.

Z rukou pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) pak symbolický klíč od hlavního města dostala letos v červnu při návštěvě Prahy vůdkyně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská.

Symbolický klíč od Prahy přijala od primátora Hřiba vůdkyně běloruské opozice Cichanouská

Vůdkyně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská dnes přijala z rukou pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) symbolický klíč od hlavního města. Řekla, že si klíče a podpory české metropole váží. Hřib v proslovu uvedl, že Praha běloruskou...

Je pro mě ctí, že vás mohou jménem hlavního města přivítat. Hlavní město, stejně jako celá Česká republika, podporuje demokratické snahy v Bělorusku, svobodu tisku a propuštění všech nespravedlivě stíhaných. Dnes si připomínáme přesně rok od voleb, kterým předcházelo očekávání naděje změny, která se neuskutečnila, a naopak přišla represe,“ řekl Hlaváček.

Praha je kdykoliv připravena poskytnout pomoc běloruské opozici

Náměstek zdůraznil, že právo na svobodu slova je jedno ze základních práv a je důležitou hodnotou. Praha podle něj byla a stále je městem otevřeným a je připravena kdykoliv poskytnout pomoc běloruské opozici a emigrantům. Ocenil trpělivost Bělorusů, s kterou k situaci přistupují.

Chtěl bych velmi poděkovat za podporu, kterou Praha poskytuje běloruskému národu,“ řekl politolog a ekonom Balkunec. Ve svém projevu rovněž řekl, že více než rok Bělorusové usilují o poklidný protest a mírovou cestou se snaží o změnu ve své zemi. „Věřím, že vítězství je blízko a Praha a Minsk se brzy stanou přátelskými městy. Věřím tomu, že to nastane,“ dodal Bolkunec.

Také předseda Svazu Bělorusů v zahraničí Sidoryk, který žije dlouhá léta v Praze, poděkoval všem Čechům a českým politikům za podporu. Vzpomněl svůj dětský sen, kdy v časech Sovětského svazu (SSSR) toužil cestovat do zahraničí, konkrétně tehdejšího Československa a Prahy. „V roce 1991 se SSSR rozpadl. Získali jsme naději, že vybudujeme nezávislou a suverénní zemi. V roce 1994 došlo k prvním volbám, bohužel v nich zvítězil Alexandr Lukašenko. Viděli jsme už tehdy, že demokracie a nezávislost nemají se zvoleným prezidentem nic společného,“ řekl Sidoryk.

Cichanouská byla v Praze již před prázdninami

Vůdkyně běloruské opozice Cichanouská přicestovala do Prahy už letos před prázdninami, kdy se kromě Hřiba setkala také s prezidentem Milošem Zemanem, předsedou vlády Andrejem Babišem a zástupci opozice. Ve své řeči na Staroměstské radnici poděkovala Praze za podporu a přijala klíč od hlavního města, který označila za symbol solidarity.

Představitelka běloruské opozice Cichanouská je v Praze. Do Běloruska se zatím vrátit nechce, hrozí jí vězení

Přední představitelka běloruské opozice Svjatlana Cichanouská je od včerejška v Praze. Ještě před dnešním oficiálním jednáním strávila včerejší odpoledne procházkou po metropoli s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS). Do Běloruska se...

České ministerstvo zahraničí dnes při příležitosti roku od prezidentských voleb v Bělorusku vyzvalo tamní vládu, aby propustila všechny politické vězně, ukončila represe a navázala dialog s občany. Česko podpořilo několik vln sankcí přijatých Radou EU, aby tím postihla osoby odpovědné za násilné represe a zastrašování. Lukašenko dnes v odpověď "poradil" západním zemím, aby přestaly se sankcemi, protože pro ně mohou mít opačný účinek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Hlaváček

Štítky ČR, Bělorusko, správa, opozice, Praha, Petr Hlaváček, Alexandr Grigorjevič Lukašenko, volby, Evropská unie, hlavní město, Svjatlana Cichanouská, Staroměstská radnice, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zástupci běloruské opozice dnes získali od Prahy symbolický dar  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.