Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Symbolický klíč od Prahy přijala od primátora Hřiba vůdkyně běloruské opozice Cichanouská

Vůdkyně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská dnes přijala z rukou pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) symbolický klíč od hlavního města. Řekla, že si klíče a podpory české metropole váží. Hřib v proslovu uvedl, že Praha běloruskou opozici podporuje a nadále podporovat bude. Cichanouská byla v Česku na pozvání předsedy Senátu, kde dnes promluvila. Setkala se také s prezidentem Milošem Zemanem, předsedou vlády Andrejem Babišem a zástupci opozice.

„Praha podporuje běloruské protesty proti zfalšovaným volbám“

Praha jednoznačně podporuje běloruské protesty proti zfalšovaným volbám, proti porušování lidských práv a proti režimu založeném na útlaku a zastrašování. Je pro mne velmi důležité, že vám tuto podporu mohu vyjádřit i osobně,“ řekl pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

V projevu zmínil podporu města Bělorusům, kteří museli prchnout ze země. Město jim pronajalo několik bytů. Zároveň vyvěsilo historickou běloruskou vlajku, která se stala symbolem tamní opozice, nebo uspořádalo výstavu běloruských umělců. Promluvil také o revoluci, která vedla k vymanění se Československa z totalitního režimu a ze sovětské sféry vlivu. „Minsk se stal centrem demonstrací, které se snaží vymanit Bělorusko ze sféry vlivu putinovského Ruska a z totality vedené diktátorem (Alexandrem) Lukašenkem,“ řekl Hřib.

Cichanouská se podepsala také do pamětní knihy metropole

Po primátorově projevu se Cichanouská podepsala se do pamětní knihy hlavního města a zařadila se tak mezi významné osobnosti, které město navštívily. Dostala i kytici v barvách historické běloruské vlajky, která se stala symbolem tamní opozice. Hřib od Cichanouské zase dostal odznak s rytířem na cválajícím koni z historického státního znaku Běloruské republiky.

Pro mě je příjemné být s vámi tady v Praze. Je to vše velmi symbolické a já děkuji panu primátorovi, že nám v tak těžkou dobu pomáhají naši sousedé a přátelé,“ řekla Cichanouská. Klíč od českého hlavního města je pro ni symbolem solidarity.

Chci poděkovat taktéž za podporu běloruské kultury i jazyka

Ve své řeči poděkovala Praze za podporu. „Praha se stala pro mnoho Bělorusů domovem. Chtěla bych vyjádřit poděkování za to, že běloruské vlajky vlají na budovách v Praze. Chci poděkovat taktéž za podporu běloruské kultury, jazyka a že byla uspořádána výstava,“ řekla. Promluvila také o obětech Lukašenkova režimu. Miliony Bělorusů se necítí jako doma, někteří museli utéct, další jsou ve vězení a další čekají, že přijde prvé, nebo druhé, řekla. Do Běloruska se prý vrátí až ve chvíli, kdy bude vědět, že ji po překročení hranic neodvezou do vězení.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, Bělorusko, diplomacie, správa, Praha, Hřib, Cichanouská, Svjatlana Cichanouská, Zdeněk Hřib, hlavní město, Česká pirátská strana, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Česko, Alexandr Grigorjevič Lukašenko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novák Vladislav

Prezident Lukašenko by mohl obdržet symbolický klíč od vazební věznice Ruzyně.

Čtvrtek, 10. června 2021, 11:44Odpovědět

Symbolický klíč od Prahy přijala od primátora Hřiba vůdkyně běloruské opozice Cichanouská  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.