Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Lidé nejsou pokusní králíci, otazníků kolem očkování je spousta, říká mluvčí spolku Hnutí občanské nespokojenosti

Dodávat pravdivé a ověřené informace, nenutit společnost k očkování a nenosit jednorázové roušky. To je výčet cílů spolku Hnutí občanské nespokojenosti (HON), který byl organizátorem demonstrace 18. října na Staroměstském náměstí. Na ní se odehrála násilná potyčka mezi policisty a demonstranty po tom, co spolek akci o hodinu dříve ukončil.

Hnutí od té doby organizovalo další protesty a současně také spolupracuje s hnutím Chcípl PES a jejím spoluzakladatelem Jiřím Janečkem, který organizoval poslední demonstraci v Praze na Staroměstském náměstí 10. ledna. Pro Pražskou Drbnu se vyjádřila mluvčí HON Michaela Havlanová k názorům spolku na očkování, cílům hnutí i k tomu, jak by podle nich měly vypadat pravdivé informace, které v médiích nejsou.

Kolem tří tisíc lidí dnes demonstrovalo na Staroměstském náměstí proti opatřením vlády zavedeným kvůli šíření koronaviru. Velká většina demonstrantů nedodržovala nošení roušek ani rozestupy. Policie uvedla na svém twitterovém účtu, že oznámí...

Dle vašeho spolku je neakceptovatelné nutit společnost k očkování proti covidu-19. Jak podle vás vláda nutí společnost?

Vláda zatím dle mého přílišnou aktivitu nevyvíjí. Krom jakýchsi bezprecedentních výkřiků o tom, že očkovaní budou mít jisté výhody, nebo že neočkovaní nebudou mít stejná práva jako očkovaní. Toto doufám myslí jen jako nepovedený vtip. Očkování by mělo zůstat dobrovolné, bez nějakých výhod či nevýhod pro jednu nebo druhou stranu. K důvěře v očkování nepřispívá ani to, že Státní ústav pro kontrolu léčiv vydal zprávu o vakcíně, ve které se píše, že není známa délka ochrany, není známo, jestli očkovaná osoba může být nadále šiřitelem viru, klinické studie o bezpečnosti a účinnosti u dětí pod 16 let jsou zatím odloženy na pozdější fáze a mnoho jiných nejasností. Těch otazníků je strašně moc a lidé nejspíš nebudou ochotní se v masovém měřítku stát pokusnými králíky.

Jedním z cílů vašeho spolku je lidem dodávat pravdivé a ověřené informace nezatížené mediální hysterií. Co to pro vás přesně znamená?

Pravdivé informace nezatížené mediální hysterií jsou takové, které je možné dohledat a ověřit z nezaujatých, odborných zdrojů, a které se nesnaží za každou cenu o nějaké senzace a NEJ. Způsob, jakým média často informují, hraničí dle mého až s hyenismem. Snahou je vzbudit v lidech strach a vnuknout jim pocit, že když chtějí normálně žít, pracovat a sportovat, tak jsou bezohlední a nebezpeční pro společnost, svoje rodiče, babičky, dědečky a tak dále. I o epidemii se dá informovat věcně, bez emočního zabarvování a podprahového podsouvání pocitu strachu a viny.

Jak tedy informace ověřujete?

Informace ověřujeme právě na relevantních zdrojích. Pro příklad, nedávno se mi dostala do rukou z jakéhosi pochybného serveru, označovaného jako dezinformační, zpráva, že WHO vydala zprávu o tom, že PCR testy nejsou tak spolehlivé, jak se předpokládalo a že s počtem replikací vzorku rapidně klesá jejich spolehlivost. Takže jsem si našla stránky WHO a byla jsem nesmírně překvapená, že tato zpráva tam opravdu je. Byly tam sice drobné nuance, které se lehce lišily, ale když jsem si zprávu přeložila, tak to tak opravdu je. Pro jistotu jsem ji zaslala ještě kamarádovi zdravotníkovi, neboť se v medicínské odborné angličtině zase tak dobře neorientuji, ale jeho překlad je prakticky stejný. Další část zprávy z onoho dezinformačního webu se pokoušíme ještě ověřit na jiných, relevantních zdrojích. Zpráva vyšla loni 14. prosince, ale v českých médiích jsem nezaznamenala o tomto ani notičku. Ptám se, proč? Vždyť zejména na základě počtu pozitivních testů je zatím ještě stále hodnoceno riziko dle PES a na jeho základě jsou vydávána opatření, která mají nemalý dopad na ekonomiku státu a životy mnoha občanů. Takže za mě je toto zpráva dosti podstatná, ale nikde jinde než na onom pochybném webu jsem ji nezaznamenala. 

Spolupracujete nějak se spolkem Jedno společné české srdce za svobodu, který organizoval demonstraci 17. listopadu? Organizovali jste tuto demonstraci společně, nebo jste se od toho distancovali?

S hnutím Manifest.cz, které pořádalo demonstraci ve spolupráci s platformou Česko – Jedno společné srdce, jsme demonstraci nepřipravovali ani s nimi nijak nespolupracujeme. Pravdou je, že s platformou Česko – Jedno společné srdce jsme pořádali před tím asi dvě demonstrace. V době konání akce, tedy v listopadu, jsme se od nikoho z nich nedistancovali. V současné době, poté, co se vyjevily určité okolnosti a chování vedení hnutí Manifest.cz, s nimi nechceme mít cokoliv společného.

Jak skončila právní roztržka vašeho spolku s policií ohledně nedodržování opatření na demonstraci 18. října, kde se odehrál policejní zásah a nebyla dodržována vládní opatření?

Zatím to neskončilo nijak, nikdo z hygieny ani magistrátu nás nekontaktoval, žádná pokuta rovněž udělena nebyla.

Demonstrace fanoušků v Praze na Staroměstském náměstí se po ukončení zvrhla v bitky s policií. Organizátoři akce, které se zúčastnilo více než povolených 500 lidí, krátce po třetí hodině oznámili oficiální ukončení akce. Část jejích účastníků se...

Objevily se nějaké další problémy na vašich demonstracích i po 18. říjnu?

Pokud naše akce probíhaly pod vedením policie z Prahy 1 nebo Prahy 2, nikdy nebyly žádné komplikace, vždy jsme se na všem bez potíží domluvili. I když epidemická opatření nebyla vždy větší částí účastníků demonstrace dodržována. Nicméně jsme coby organizátoři svou zákonnou povinnost splnili a na demonstracích jsme k nošení roušek a dodržování rozestupů vyzývali demonstranty opakovaně.

Na webových stránkách zmiňujete, že jste proti jednorázovým rouškám, ale pro distribuci respirátorů. Ty by se podle vás měly nosit tam, kde není možné uplatnit jiná opatření typu rozestupů a hygieny rukou. Demonstrace je pro vás touto lokalitou, či nikoliv? Proč někteří účastníci demonstrace respirátory či roušky nenosí?

Venkovní prostředí podle nás takovou lokalitou není. Kdyby se demonstrace konala někde v budově, tak by jí bylo. Motivy demonstrantů, proč nenosí roušku, jsou různé. Někteří ji mají za náhubek a prostředek, jak lidi umlčet, jiní jsou přesvědčení, že dýchat čerstvý vzduch jim prospěje víc než dýchat vlastní zplodiny, a ještě dalším se v ní prostě jen špatně dýchá, mlží se jim brýle a tak dále. Každý pro to má svůj důvod. My, jakožto organizátoři, jsme povinni vyzvat účastníky akce k nasazení roušek. To děláme pokaždé, takže svou zákonnou povinnost plníme. Pokud si roušku demonstrant nenasadí, je to už jeho rizikem. A policii to pak vysvětluje každý dotyčný sám za sebe.

Jaký by měl být přesně výstup z vašich demonstrací? 

Výstup by měl být takový, aby vláda začala používat mozek a držela se starého dobrého hesla, že přijatá opatření nesmí mít horší důsledky než to, proti čemu byla přijatá. Je nezbytně nutné vyvažovat dopady zdravotní, ekonomické i sociální. A to se neděje. Opatření jsou přijímána chaoticky bez odborné debaty. Ta jako by se úplně vytratila. Odborníci, kteří hlásají cokoliv jiného, než je oficiální vládní mantra, jsou dehonestováni a není jim dán prakticky žádný veřejný prostor pro vyjádření, argumentaci a oponenturu. Toto chceme změnit.

Co tedy vlastně konkrétně chcete?

Chceme, aby podnikatelé mohli svobodně podnikat a pokud zkrachují, tak jejich vlastní chybou, nikoliv kvůli vládním nařízením a nedostatečné a pomalé pomoci. Aby děti mohly do školy, vždyť už skoro tři čtvrtě roku i s jarní karanténou se pořádně neučí, nerozvíjejí sociální kompetence, jen si vytvářejí a fixují nezdravé návyky, jako je permanentní sezení u počítače. Nehledě na to, že kvůli zavřeným školám je s dětmi doma spousta zdravotních sestřiček či lékařek, které jsou zoufale potřeba. Tato epidemie totiž demaskovala jednu zásadní věc, a tou je nedostatek zdravotnického personálu, daný z velké části dlouhodobým podfinancováním zdravotnictví. Tito odborníci chyběli už předtím, ale teď se to ukázalo v plné parádě. 

Změnilo se od vaší první demonstrace něco, čemu byste přikládali svůj podíl? Domníváte se, že se něco změní teď?

Jestli se něco změnilo na vládní úrovni, to nejsem schopná s jistotou tvrdit. Bylo by domýšlivé přikládat změny jen našemu spolku, subjektů angažujících se v tomto prostředí je víc. A každý odvedl nějaký kus práce. Minimálně si všichni můžeme přičíst jako zásluhu to, že se probouzí z letargie čím dál tím víc lidí a ptají se, proč dělá vláda to či ono a jakou to má souvislost s ochranou zdraví. A to je to, co je potřeba, vytvářet cílený tlak na vládu, aby začala naslouchat občanům a nežít odtržená od reality a problémů běžných lidí. Pak třeba začnou opatření vydávat tak, aby měla smysl, zasahovala pouze do nezbytně nutných oblastí pouze nezbytně nutnou dobu, a aby byla účinná. Zároveň aby nahradila škody, které tímto jejím jednáním vzniknou. A v neposlední řadě, aby se chránily ohrožené skupiny a nevnucovala se ochrana ostatním, kteří o ni nestojí. Každý jsme zodpovědný za svůj vlastní život, vláda se jen svými nekompetentními zásahy snaží nás této odpovědnosti zbavit. V tuto chvíli se chová jako ta typická opičí matka. Tak moc se nás snaží "chránit", až nám tím škodí.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Michaela Havlanová

Štítky rozhovor, Michaela Havlanová, demonstrace, HON, Praha, očkování, rouška, Staroměstské náměstí, Světová zdravotnická organizace, Jiří Janeček, Hnutí PES, Drbna.cz, Státní ústav pro kontrolu léčiv

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pepíček Čecháček

Prodám vakcínku. Zn: Levně

Pátek, 15. ledna 2021, 03:45Odpovědět

Pepa Rothbauer

je to porad kecani kolem dokola a hovno hovno

Čtvrtek, 14. ledna 2021, 21:17Odpovědět

Pepa Rothbauer

co porad mate stim ockovanim? kdo chce at se necha je to jeho vec a problem ja osobne ne

Čtvrtek, 14. ledna 2021, 21:16Odpovědět

Ivan Krahula

Kristova haksno, co se pořád mele, že očkování by mělo být dobrovolné? Je dobrovolné, zřejmě to neví ani starý Klaus.

Čtvrtek, 14. ledna 2021, 19:02Odpovědět

Lidé nejsou pokusní králíci, otazníků kolem očkování je spousta, říká mluvčí spolku Hnutí občanské nespokojenosti  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.