Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Roční kupon na MHD za 5500? Praha chce zdražením jízdného zmírnit dopady pandemie

Roční kupon na používání pražské MHD by měl zdražit ze současných 3650 korun na 5500. O tomto kroku uvažuje vedení hlavního města jako o opatření, které by mohlo zmírnit dopady pandemie koronaviru. Kromě zdražení jízdného je v plánu také omezení jeho poskytování zdarma nebo úprava tras a počtu spojů. Proti zdražování se staví opozice a koaliční strany zatím definitivně rozhodnuty nejsou. S informací přišel sever E15.cz.

Hledání cesty k ušetření

Praha podle náměstka pro dopravu Adama Scheinherra (Praha sobě) hledá cesty, jak ušetřit. Mezi opatřeními, nad kterými vedení města uvažuje, je kromě zvýšení jízdného i posunutí věku, od kdy má cestující jízdné zdarma, na které mají v současné době nárok cestující nad 65 let. Zrušit by se mohlo také jízdné zdarma pro studenty a zůstalo by pouze pro děti. Ve hře je i úprava tras a počtu spojů.

Roční kupon zlevnila Praha v roce 2015 z původních 4750 korun na 3650 korun. Mezi roky 2016 a 2017 tak klesly příjmy z jízdného o 157 milionů na 3,7 miliardy. Loni DPP utržil z jízdného téměř 4,5 miliardy. Od letošního roku podnik očekává kvůli koronavirové krizi výrazně horší výsledky.

Náměstek pro dopravu však dnes opatření komentovat nechtěl. „V současné chvíli není na ničem koaliční shoda, proto nechci zveřejňovat a ani komentovat jakékoliv pracovní návrhy. Diskutujeme všechna možná opatření, jak se vypořádat s následky pandemie koronaviru," řekl Adam Scheinherr. Kdy by skutečně mohlo dojít ke zdražení jízdného, není jasné. Scheinherr zmínil, že k prvním dohodám by mohlo dojít v srpnu.

V souvislosti se zdražením jízdného by se mohla zvýšit i cena parkovného. Finanční propad v MHD kvůli koronaviru očekává město až dvě miliardy korun a propad městských peněz až 12 miliard korun.

Nejdřív změna financování DPP, pak možné zdražení

Pokud by mělo dojít ke zdražení, budou koaliční Piráti a Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN) požadovat nejdříve změnu fungování a financování dopravního podniku (DPP). „Piráti požadují zejména vnitřní úspory v DPP. Podnik je v gesci Prahy Sobě, Piráti zde mají pouze dva hlasy v dozorčí radě. Zásadním požadavkem v diskusi o jízdném, která stále ještě probíhá, je pro Piráty zprůhlednění a kontrola hospodaření v DPP," uvedl předseda zastupitelů Pirátů Viktor Mahrik.

Předseda dopravního výboru magistrátu podotkl, že zdražení jízdného zastupitelé Spojených sil budou projednávat. „Nicméně důležitá je změna financování a fungování DPP," řekl Pavel Richter (TOP 09).

V Praze od voleb v roce 2018 vládne koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN), které mají v zastupitelstvu, které má 65 členů, většinu 39 hlasů. V opozici jsou ODS a ANO.

Opozice je proti

Opoziční ANO je proti zdražování a plán se nelíbí ani ODS. „Pro rozvoj města platí pozitivní motivace. Chci-li nalákat řidiče do MHD, musím ji zatraktivnit. V případě aut dochází k omezováním a nyní koalice plánuje negativní krok i v MHD. Namísto zatraktivnění jde opačným směrem," řekl předseda zastupitelů ANO Patrik Nacher. K situaci se vyjádřila i předsedkyně zastupitelského klubu ODS. „Současná magistrátní koalice se asi rozhodla připravit Pražany o zbytek jejich peněz," uvedla Alexandra Udženija.

Foto Jan Luxík

Štítky jízdné, Praha, metro, pandemie, opatření, městská hromadná doprava, pandemie covidu-19, Adam Scheinherr, Česká pirátská strana, ODS, ANO 2011, TOP 09, Dopravní podnik hl. m. Prahy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roční kupon na MHD za 5500? Praha chce zdražením jízdného zmírnit dopady pandemie  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.