Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Provozovatel lodi A(VOID) odmítá nabídku města, aby na náplavce zůstal do konce roku

Loď A(VOID), která kotví na náplavce na Rašínově nábřeží v Praze, by měla toto místo s posledním květnem opustit. Provozovateli lodi, kterým je spolek Dvojka sobě, byla za opakované porušování pravidel provozu náplavek už dříve zaslána výpověď ze smlouvy. Provozovatelé lodi místo opustit nechtějí, založili kvůli tomu petici a dnes uspořádali happening před radnicí na Mariánském náměstí.

„Copak je Praha nějaká zóna jen pro naštvané důchodce?“

Zástupci Prahy 2 a spolek Ohleduplná Praha se vyjádřili proti dalšímu provozu lodi A(VOID) kvůli opakovanému porušování pravidel provozu náplavek. Po jednáních společnost Trade Centre Praha (TCP) nabídla spolku možnost uzavření smlouvy na provoz od 1. června do 31. prosince 2020. Spolek však nabídku odmítá a založil petici pro zachování provozu lodi.

A(VOID) Floating Gallery na své facebookové stránce zveřejnila vyjádření některých petentů, kteří bydlí v blízkosti lodi. Nevěřím, že by někoho nějak zásadně rušila hudební produkce z AVOIDU - copak je Praha nějaká zóna jen pro naštvané důchodce? Kdo chce ticho jako na maloměstě, tak ať se tam proboha odstěhuje, život ve velkoměstě má být spojený s kulturním životem i ve veřejném prostoru. Ale myslím, že je to jen záminka, že si spíš na to místečko, kde je AVOID už brousí zuby někdo jiný, kdo je ochotný pustit někomu všimné do kapsy. AVOID ale podporoval nezávislou kulturu, je to výjimečné místo,“ uvedl Dalibor Zíta, který petici podepsal.

Náplavka je komplexní prostor

Radní hlavního města pro majetek Jan Chabr uvádí, že Náplavku je potřeba vnímat jako komplexní prostor, kde se protíná velké množství zájmů. „Zájem místních obyvatel a sousedů na klidném životě, zájem návštěvníků náplavky, kteří sem jdou za účelem kulturního a společenského vyžití, ale také zájmy lidí přicházejících za zábavou. Právě pro to, aby všechny tyto zájmy mohly fungovat, zřídilo město v minulosti pozici kurátora náplavek a sepsalo pravidla pro chování na náplavkách. A zde vidím právě konflikt s lodí (A)VOID. Vůbec nezpochybňuji jejich kulturní a zejména literární program, například i ten vytvářený s Městskou knihovnou v Praze naopak patřil k vítaným zpestřením pražské kulturní scény. Nicméně pokud jsou stanovena nějaká pravidla, je třeba, aby je všichni bez výjimky dodržovali. Hlavní město společně s Trade Centre Praha nyní intenzivně řeší pronájem lodi (A)VOID na pražské náplavce. Po stížnostech a následné výpovědi smlouvy Trade Centre Praha bere tuto situaci jako příležitost upravit smluvní vztahy,“ uvedl radní hlavního města Prahy pro majetek Jan Chabr.

Dvojka sobě odmítá řešení hlavního města Prahy

Pokud spolek Dvojka sobě nebo provozovatel občerstvení na lodi, Petr Pošvic z agentury Liver Music, nebudou mít zájem pokračovat v provozování lodi (A)VOID uzavřením smluvního vztahu přímo s TCP, vyhlásí Trade Centre Praha na provoz lodi otevřené výběrové řízení.

„Dvojka sobě i provozovatel občerstvení na lodi dostali nabídku v podstatě nepřerušit činnost a pokračovat v provozu pouze v novém smluvním vztahu s TCP. Toto vstřícné řešení situace spolek Dvojka sobě opakovaně odmítá a svou komunikační kampaní vyvolává dojem, že to je Praha, která má zájem na ukončení provozu lodi,“ vysvětluje mluvčí Prahy Vít Hofman.

Kulturní program zajišťují i jiné lodě

Podle vedení města zajišťuje autentický a kvalitní kulturní program na náplavce Rašínova nábřeží navíc bez větších komplikací dlouhodobě loď Tajemství a v kombinaci se sportovním využitím také například loď Kayak Beach Bar.

Provozování lodi společností TCP by podle vedení města v podstatě umožnilo pokračování dosavadního kulturního programu, ovšem bez hlasité hudební produkce, na kterou si podle vedení města dlouhodobě stěžovali majitelé a nájemníci sousedních domů nebo spolky obyvatel v okolí.

Ohodnoť článek

Foto Facebook (A)VOID Floating Gallery

Štítky Avoid, loď, náplavka, Praha, Void, radnice, Dvojka sobě, TRADE CENTRE PRAHA a.s., Rašínovo nábřeží, Mariánské náměstí (Praha), Jan Chabr, Vít Hofman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Provozovatel lodi A(VOID) odmítá nabídku města, aby na náplavce zůstal do konce roku  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.