Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 23. června 2024  |  Svátek má Zdeňka
Bez reklam

Spolu a STAN v Praze chtějí komplexní posudek podniku Nové Holešovice

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) společně s hnutím STAN požadují vytvořit komplexní posudek dalšího postupu v souvislosti se společným podnikem Nové Holešovice. Nové Holešovice založil pražský dopravní podnik s firmami Karlín Group a CPI Property Group kvůli rozvoji stanice metra Nádraží Holešovice a jejího okolí. Společnost Nové Holešovice nedávno podala žalobu na DPP kvůli tomu, že jí podle dohody neprodal pozemky v okolí stanice metra C Nádraží Holešovice.

Cílem navrhovaného posudku, označovaného také jako superposudek, je odblokovat nynější situaci. Náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti) v posledních měsících navrhuje, aby DPP z podniku vystoupil.

V případě Nových Holešovic chceme znát komplexní právní posouzení rizik všech navrhovaných postupů, a tak požadujeme takzvaný superposudek. Budeme-li si jistí, že městu a jeho obyvatelům nehrozí škoda v rámci soudního sporu s developerem - a že Nádraží Holešovice nebude exitovou variantou nadále chátrat, pak můžeme souhlasit s variantou, kterou navrhuje náměstek Hřib," uvedl předseda zastupitelů Spolu Tomáš Portlík.

Spolu a STAN zároveň požadují, aby právní posouzení bylo zpracováno jak z pohledu platného českého práva, judikatury soudů, ale také z pohledu evropské judikatury.

Společný podnik založil DPP po delších jednáních v roce 2021 s firmou Karlín Group, později se do něj zapojila i CPI Property Group, která v oblasti rovněž vlastní pozemky. Dozorčí rada DPP letos v lednu schválila prodej městských pozemků společnému podniku za nejméně 173 milionů korun. Proti tomuto rozhodnutí nyní Piráti předložili materiál o vystoupení.

Zástupci koalice, kterou v Praze tvoří Spolu, Piráti a STAN, se přou o další postup. První možností je odsouhlasit převod pozemků DPP do společného podniku a druhou souhlas s vystoupením DPP, takzvaný exit ze společnosti. Hřib v minulosti jako důvod k vystoupení uvedl podezření na propojení některých účastníků s kauzou Dozimetr, která se týkala ovlivňování zakázek v DPP.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky Nové Holešovice, radní, dopravní podnik, postup

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spolu a STAN v Praze chtějí komplexní posudek podniku Nové Holešovice  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.