Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Praha vyvěsila vlajku Izraele, zvažuje i finanční pomoc

Na budově Nové radnice od včerejška vedle české a ukrajinské vlajky visí i ta izraelská. Hlavní město tak symolicky podpořilo obyvatele Izraele. Stejné gesto udělaly i některé městské části, Úřad vlády nasvítil Strakovu akademii v izraelských barvách a stejně svítila o víkendu i Petřínská rozhledna. Radní také jednají o finanční pomoc pro stát.

„Vyjádřit náš postoj je naší morální povinností"

„Naše podpora Izraele, který zákeřně a brutálně napadli palestinští extremisté v čele s teroristickým hnutím Hamás, pokračuje. Stejně jako solidarita s izraelskými obyvateli. Po víkendovém nasvícení Petřínské rozhledny v izraelských barvách ji dáváme najevo symbolickým vyvěšením izraelské vlajky na budovu Nové radnice. Soucítím se všemi oběťmi probíhající agrese,“ uvedl v tiskové zprávě primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Jeho náměstek Zdeněk Hřib (Piráti) násilí odsoudil jako bezprecedentní a nepřijatelné. Vyvěšení vlajky je podle něj vyjádření soustrasti s obětmi. 

„Vyjádřit náš postoj v takto nelehké době je naší morální povinností. Naše pomoc by ale neměla být jen symbolická. Proto jsem na dnešním jednání rady otevřel i debatu nad finanční pomocí tomuto napadenému státu,“ informoval náměstek primátora Prahy Jiří Pospíšil (TOP 09).

Už v sobotu v sedm večer nechal magistrát modro bíle rozsvítit Petřínskou rozhlednu. V pondělí večer do stejných barev zahalili i Strakovu akademii, sídlo Úřadu vlády.

Petřínská rozhledna se rozzářila na podporu Izraele. Do Prahy měl přijet jeho premiér

Nejvyšší čeští ústavní činitelé a další politici vládních i opozičních stran odsoudili rozsáhlý raketový i pozemní útok na Izrael, který v sobotu ráno zahájili palestinští radikálové z hnutí Hamás. Zdůraznili, že Izrael se může spolehnout na...

Věřím, že Izrael plně využije svého práva bránit svou zem a její obyvatele"

Izraelskou vlajku vyvěsily i radnice Prahy 3, Prahy 4, Prahy 9, Prahy 10 a Řeporyjí. Praha 7 vedle vlajky Izraele na radnici umístila i tu OSN jako symbol podpory mírového řešení.

„Je to 50 let od toho, co začala jomkippurská válka… a bohužel se nic nezměnilo. Jedni chtějí jenom žít v míru a bezpečí. Druzí chtějí “zapálit zemi pod nohama okupantů“. Věřím, že stejně jako před lety zvítězí ti první a pevně stojíme za Izraelem,“ komentoval na svém Facebooku starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS).

„Napadnout nic netušící civilní obyvatelstvo a nebrat ohledy na ženy a děti je nepřijatelné. I válka má svá pravidla. Proto jsme se rozhodli na podporu napadeného státu Izrael vyvěsit jeho vlajku,“ uvedl na Facebooku starosta Trojky Michal Vronský (TOP 09). 

Vlaje i na Vítězném náměstí v Praze 6. „Věřím, že myšlenky všech občanů Prahy 6 patří nyní obětem palestinského řádění a jejich rodinám. Věřím, že Izrael plně využije svého práva bránit svou zem a její obyvatele,“ vyjádřil se na Facebooku starosta šesté městské části Jakub Stárek (ODS). 


 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát hlavního města Prahy, Praha 3, Praha 7, Tomáš Portlík

Štítky Izrael, Palestina, Magistrát hlavního města, vlajka, městské části, Úřad vlády, Petřínská rozhleda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ev Ik

Finanční podpora bohatému státu? Z cizího se to rozdává co? Radši se věnujte problémům Prahy a zahraniční politiku přenechejte jiným. Nebo běžte vyvěsit izraelskou vlajku na Suchdol. Bude legrace.

Středa, 11. října 2023, 06:15Odpovědět

Praha vyvěsila vlajku Izraele, zvažuje i finanční pomoc  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.